Jula Molnar je ena prvih slovenskih podjetnic in prva slovenska hotelirka. Je ustanoviteljica Grand Hotela Toplice, ki je bil v času obstoja Kraljevine SHS najmodernejši hotel daleč naokoli. 


Gre za blejski hotel z najdaljšo tradicijo, ki se nahaja tik ob Blejskem jezeru. Ponaša se s petimi zvezdicami in slovi po razkošju. V njem je 87 sob in apartmajev, od katerih je 33 luksuzno opremljenih. Zgodba o njem se je začela pisati že leta 1818, ko so na mestu, kjer stoji danes, odkrili dva topla vrelca z zdravilnimi lastnostmi. Nekaj let kasneje so na tem mestu zgradili leseno barako in tako uredili prvo blejsko kopališče. Hotel je bil zgrajen v 50. letih 19. stoletja, ko ga je kupil podjetnik Jože Luckmann in ga poimenoval Luisenbad po svoji ženi Luisi Mallner.

Hotel je v vsej svoji veličini zažarel šele kasneje, ko ga je odkupila Jula Molnar. Lotila se je obnove ter v bližini zgradila depandanse in kopališče s kabinami. Leta 1925 ga je preimenovala v hotel Toplice. V času Kraljevine SHS so se v hotelu srečevali najvišji politiki, plemiči, diplomati in druge pomembne osebnosti. Med pomembnejšimi gosti hotela so bili pisateljica Agatha Christie, pesnik Pablo Neruda, jordanski kralj Husein, glasbenik Paul McCartney, Monica Lewinsky in številni drugi.

Kdo je torej Slovenka, ki je vdahnila življenje hotelu Toplice in bila zaslužena za hiter vzpon turizma na Bledu v tistem času?

Foto: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK

Izkušnje iz turizma pridobila, ko je pomagala očetu

Njeno rojstno ime je Julija Vovk. Rodila se je na Bledu in tam preživela celotno življenje. V družini je bilo sedem otrok, ona pa je bila najstarejša med njimi. Njen oče je bil Anton Vovk, prvi Blejčan, ki se je ukvarjal z zdraviliškim turizmom. Gostom je ponujal sončne in zračne kopeli ter bivanje v hiškah brez oken, s čimer je bil omogočen dotok zdravilnega gorskega zraka. Obiskovalcem je nudil tudi odlično lokalno kulinariko in vodenje pri sprehodih po naravi.

Jula je končala meščansko šolo, nato pa je pomagala očetu pri delu v domačem gostišču, s čimer je osvojila številne veščine, ki so ji pomagale na njeni kasnejši karierni poti. Dobila je izkušnje pri delu z ljudmi, pilila se je v organizaciji in osvojila osnove iz dela v turizmu. Vendar ji delo v očetovi senci ni najbolj prijalo, zato se je odločila, da se poda na samostojno pot in postavi lastne toplice. Ker sama ni imela denarja, ki bi ga za ta korak potrebovala, je naredila za tiste čase drzno potezo in vzela tvegano bančno posojilo. To ji je omogočilo, da je leta 1919 kupila stari hotel Luisenbad, ga temeljito obnovila in preuredila. Šlo je za prvi hotel z lastnim pokritim bazenom. Leta 1925 mu je Jula nadela bolj slovensko ime – Toplice, ki je kmalu postal najmodernejši hotel daleč naokoli.


Bila je skrbna in spoštljiva do svojih zaposlenih

Jula Molnar je bila izjemno pametna, spretna z denarjem in iznajdljiva ženska. Svoje dejavnosti se je lotila zelo premišljeno in organizirano. Veliko pozornosti je posvetila temu, da je okoli sebe zbrala kar najboljšo ekipo, saj se je zavedala, da so dobri zaposleni bistvo uspešnega poslovanja. Bila je prijazna, skrbna in pravična do vseh svojih uslužbencev, zato je bila med njimi priljubljena in spoštovana. Poleg tega je znala dobro voditi komunikacijo tako z najbolj uglednimi kot s povprečnimi obiskovalci. Poslovnih odločitev ni nikoli sprejemala samovoljno in v naglici, temveč se je vedno najprej posvetovala z najboljšimi strokovnjaki na svojem področju.

Molnarjeva je sicer veljala za bolj redkobesedno osebo, ki je raje kot govorila poslušala druge. Poročila se je z avstro-ogrskim oficirjem Aleksandrom Molnarjem, s katerim sta imela štiri otroke. Tem se ni imela časa pretirano posvečati, saj je imela s hotelom vedno polne roke dela. Njuni otroci so si po drugi svetovni vojni življenje ustvarili v tujini, nihče od njih pa ni šel po njenih stopinjah v turizem. Jula je prijateljevala z Ivanom Cankarjem, medtem ko naj bi bil slovenski slikar Maksim Gaspari skrivaj zaljubljen vanjo.

Hotel Toplice v času Kraljevine Jugoslavije. Foto: Press Release

Ob hotelu postavila prvo slovensko golf igrišče


Jula se je nekoč zapletla v pogovor z gosti iz Anglije in Avstralije, ti pa so izrazili svoje navdušenje nad golfom. Tako je sprejela odločitev, da pred hotelom postavi golf igrišče, in jo tudi uspešno realizirala. Šlo je za prvo golf igrišče v Sloveniji, ki je seveda pomembno pripomoglo k temu, da se je število obiskovalcev hotela od takrat dalje še povečalo. Še eno drzno odločitev je Molnarjeva sprejela, ko je leta 1932 na lastne stroške v hotel povabila češkoslovaško hokejsko reprezentanco. Na zaledenelem jezeru je organizirala hokejsko tekmo ekipe s tedanjim jugoslovanskim moštvom.

Med drugo svetovno vojno so Toplice zasedli Nemci in hotel preuredili po svoje. V prostore so naselili policijsko enoto, vojsko in urad za priseljevanje Nemcev. Jula je po drugi strani v hotelski kuhinji skrivaj pripravljala pakete pomoči za partizane. V času vojne je pomagala tudi dvema Judinjama Auguste Kelsen in njeni hčeri Gertrude, ki sta bili pred tem redni gostji Toplic. V nekem stanovanju ju je skrivala pred nacisti in se celo pritihotapila v pisarno nacistične policije ter jim skrivaj odvzela dokumente židovskih prijateljic, s čimer naj bi ju rešila gotove smrti.

Grand hotel Toplice danes. Foto: Blaž Račič

Zaradi nacionalizacije izgubila hotel in ostala brez doma

Po vojni je prišlo do nacionalizacije številnih objektov, med katerimi je bil tudi hotel Toplice. Jula je tako nenadoma izgubila nekaj, v kar je vlagala toliko let. Ker je bilo v hotelu urejeno tudi stanovanje, v katerem je živela, je naenkrat ostala tudi brez strehe nad glavo. Naslednjih 20 let se je selila iz enega v drugo revno blejsko stanovanje in živela zelo skromno. Da bi zaslužila vsaj nekaj denarja, se je posvetila izdelavi in prodaji lutk, oblečenih v narodne noše. Ko so uslužbenci hotela Toplice, katerim je bila Jula včasih nadrejena, izvedeli, kako slabo živi njihova nekdanja šefica, se jim je zasmilila. Ker je z njimi vedno pravično in skrbno ravnala, zaradi česar jim je ostala v lepem spominu, so se odločili združiti moči in ji uredili hišo, ki je bila v lasti hotela. Tam je Molnarjeva bivala vse do svojega zadnjega dneva. Umrla je leta 1967. 

Grand hotel Toplice danes; notranjost hotela in razgled na Blejsko jezero. Foto: Uroš Hočevar/Delo