V Auschwitzu je živela nekaj sto metrov od krematorija, preživela pa zaradi solidarnosti Slovenk, ki so bile tam, in zaradi prepričanja, da se bo pekel enkrat končal. Danes o tej izkušnji pripoveduje mladim, da se to ne bi ponovilo. 

Zrak, ki je bil tam, je imel vonj po žganju njihovih teles. To je trajalo od jutra do večera, dan za dnem, in to je postalo del našega življenja, da sploh ne pomisliš več na to. 

Uporništvo vam je bilo položeno že v zibko, mar ne? Vaša mama in oče sta bila zavedna Slovenca v takratni Italiji?

Rojena sem leta 1925 v Šepuljah na Krasu, ki je bil takrat pod Italijo. Moja mama in oče sta bila jugoslovanska državljana in tudi jaz sem bila že kot otrok ...

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete ali zakupite dostop do vsebin po meri.

Izbirate lahko med paketi:

ONAPLUS SPLET - Vsebuje neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, do katerih lahko sedaj dostopate za 7,99 € na mesec.

ONAPLUS DIGITAL - Vsebuje neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 41,99 € na leto.

ONAPLUS PREMIUM - Vsebuje tiskano izdajo Onaplus, neomejen dostop do vseh spletnih vsebin Onaplus.si in vsebin iz priloge Ona ter revije Onaplus, vsebuje digitalizirano revijo Onaplus (pdf) in digitalizirano prilogo Ona (pdf), za le 49,99 € na leto.

Celoten prispevek lahko preberete tudi v tiskani izdaji priloge ONA!