Christian Dior je bil francoski modni oblikovalec, ki je prepoznaven po svoji istoimenski modni hiši. Njegove kreacije so bile v času po drugi svetovni vojni izjemno priljubljene, njegova zapuščina pa še danes zaznamuje modno industrijo. Dior je v svojih časih zelo vplival na pariško modno sceno in v modne smernice ponovno vključil ženstvenost in osredotočenost na razkošje, ki sta tekom vojne nekoliko utonili v pozabo. Njegove kreacije so nosili tako pripadniki kraljeve družine kot filmske zvezde. Uvrščamo ga med najvplivnejše modne oblikovalce na svetu. 

Foto: arhiv Delo

Že v mladosti kazal zanimanje za umetnost

Christian Dior se je kot drugi od petih otrok rodil 21. januarja 1905 v francoskem obmorskem mestu Granvillu. Njegov oče je bil Alexandre Louis Maurice Dior, premožen lastnik uspešnega podjetja, ki je delovalo na področju gnojil, mama pa Isabelle. Družina se je kasneje preselila v Pariz, kjer je Christian preživel svojo mladost. Že v otroških letih je kazal zanimanje za umetnost. Svoje risbe je prodajal neznancem na ulici, s čimer si je zaslužil žepnino. Kasneje je sanjal o študiju arhitekture, medtem ko je njegov oče želel, da bi šel študirat politologijo. Christian je podlegel njegovim pritiskom in se leta 1925 vpisal na fakulteto za politologijo École des Sciences Politiques, s čimer naj bi se izobrazil za delo diplomata. 

Diorjeva rojstna hiša v Granvilluje danes preurejena v muzej. Foto: CTatiana/Shutterstock

Po uspešno zaključenem študiju leta 1928 Diorju misel na umetnost še vedno ni dala miru. Istega leta je tako odprl majhno umetniško galerijo, denar za zagon pa je dobil od očeta. Ta mu ga je dal pod pogojem, da se na vratih ne bo pojavljal družinski priimek. 

V naslednjih letih so bila v galeriji razstavljena dela priznanih umetnikov, kot so Georges Braque, Pablo Picasso, Jean Cocteau in Max Jacob. Leto 1931 je bilo za Christiana zelo težko. Umrla sta mu namreč starejši brat in mama, istočasno pa je prišlo do finančnega zloma očetovega podjetja. Zaradi prepleta tragičnih dogodkov je bil Christian primoran zapreti galerijo.

V času vojne delal kot pomočnik modnega oblikovalca

Po zaprtju galerije se je Dior nekaj časa preživljal s prodajo modnih skic, ki jih je narisal. Leta 1935 se je zaposlil pri reviji Figaro Illustré, kjer je delal kot ilustrator. Nekaj let pozneje je delal kot pomočnik pri oblikovalcu Robertu Piguetu. Nato se je začela druga svetovna vojna in Dior je moral odpotovati na jug Francije, kjer je služil kot častnik v francoski vojski. Po predaji Francije se je vrnil v Pariz in se leta 1942 zaposlil pri oblikovalcu Lucienu Lelongu. Ta je v času vojne snoval oblačila za žene nacističnih častnikov in francoskih sodelavcev.

V tistem času se je Diorjeva mlajša sestra Catherine pridružila francoskemu odboru, zaradi česar so jo kasneje ujeli in zaprli v koncentracijsko taborišče Ravensbrück. Preživela je in bila ob koncu druge svetovne vojne osvobojena. Leta 1947 je Dior zasnoval svojo prvo dišavo z imenom Miss Dior in jo posvetil svoji sestri.

Foto: ANGHI/Shutterstock

Leta 1946 je ustanovil svojo modno hišo

Decembra 1946 je prišlo do prelomne točke v Diorjevi karieri, saj je ustanovil svojo modno hišo, ki je nosila njegovo ime. Leta 1947 je bila v njej predstavljena njegova prva samostojna kolekcija, ki je požela velik uspeh. Dior je bil takrat star 41 let. Za slog, ki so ga poimenovali 'New Look', so bila značilna bogata krila, ki so se razbohotila iz ozkih ženskih pasov. Ta oblačila so predstavljala pravo nasprotje oblekam ostrih potez, ki so bile aktualne v času vojne. Njihovo snovanje je bilo precej zapleteno. Ponovno je bilo treba uvesti nekatere šivalne tehnike, ki so bile tedaj že skoraj pozabljene. 

Dior je ženske oblekel v elegantna in privlačna oblačila, ki so požela veliko zanimanja. Naročilom kar ni bilo konca, za modne kreacije pa so se zanimale tudi svetovno znane zvezde, kot sta bili Rita Hayworth in Margot Fonteyn. Diorja je za predstavitev kolekcije najela celo britanska kraljeva družina. 

Angleška kraljica Elizabeta II. v Diorjevin kreaciji. Foto: arhiv muzeja V & A

Revolucionarna modna poteza 

Dior je leta 1948 ustanovil luksuzno konfekcijsko hišo v New Yorku, ki je bila prva te vrste. Istega leta je lansiral lastno kolekcijo parfumov. Prva dišava je bila Miss Dior, druga, ki je bila zasnovana leto kasneje, pa se je imenovala Diorama.

Leta 1949 je postal Dior prvi modni oblikovalec, ki je uredil licenčno proizvodnjo svojih kreacij. Hkrati je ugotovil, da novi modni slog, ki ga je zasnoval, ne more biti popoln, če vanj ne vključi tudi pripadajočih modnih dodatkov. Oblikoval je še čevlje, rokavice in pokrivala ter jih skupaj s poslovnim partnerjem Jacquesom Rouëtom licenciral pod kategorijo luksuznih dodatkov. Diorjevo krzno, nogavice, kravate in parfume so začeli izdelovati po vsem svetu, kar je pripomoglo k hitremu širjenju prepoznavnosti blagovne znamke. Praksam licenciranja, ki jih je uvedel Dior, so kasneje sledile tudi druge modne hiše tistega časa. 

Foto: arhiv muzeja V & A

Dior je bil zelo vraževeren

Dior naj bi bil zelo vraževeren, kar je postalo z leti še bolj izrazito. Vsaka kolekcija je obvezno vsebovala tudi plašč, ki je nosil ime njegovega rojstnega kraja. Na vsaki modni reviji je vsaj en model nosil šmarnico, ki je veljala za njegovo najljubšo cvetlico. Pred vsako predstavitvijo oblačil se je najprej posvetoval z jasnovidcem. S seboj je vedno nosil talisman za srečo. 

Ob obilici dela se je Dior leta 1955 odločil, da najame oblikovalskega pomočnika. Izbral je 19-letnega Yvesa Sainta Laurenta in bil z njegovim delom zelo zadovoljen. Dve leti kasneje se je srečal z njegovo mamo in ji povedal, da se je odločil, da ga bo njen sin nadomestil, ko ne bo mogel več opravljati svojega dela. Laurentova mama je bila začudena, saj je bil Dior tedaj star šele 52 let.

Pogreba se je udeležilo 2500 ljudi

Vendar pa je Dior takrat očitno slutil, da se njegovo življenje približuje koncu. Nedolgo zatem je namreč v času dopustovanja v italijanskem mestu Montecatini doživel svoj tretji srčni infarkt, ki je bil zanj usoden. Po dogodku so Diorjevo truplo pripeljali v Pariz, kjer se je odvil pogreb. Po nekaterih ocenah se ga je udeležilo 2500 ljudi. Prišli naj bi vsi njegovi zaposleni in slavne stranke, s katerimi je sodeloval. Po njegovi smrti naj bi Diorjeva hiša zaslužila več kot 20 milijonov dolarjev letno. 

Diorjev kip pred rojstno hišo v Granvillu. Foto: Emma manners/Shutterstock

Znani citati Christiana Diorja

»Parfum, ki ga nosi ženska, pove o njej več kot njena pisava.«

»Bela barva je nedolžna in preprosta ter paše k vsemu.«

»Če vzameš naravo za primer, ne moreš nikoli zgrešiti.«

»Sreča je skrivnost lepote. Brez sreče ni lepote.«

»V globinah vsakega srca spijo sanje in modni oblikovalec to ve – vsaka ženska je princesa.« 

»Črno lahko oblečeš v vsakem trenutku dneva ne glede na starost. Črno lahko oblečeš za skoraj vsako priložnost. Črna obleka je bistvena za vsako žensko.«

»Nekdo, ki je naraven in iskren, lahko pogosto ustvari revolucijo, brez da bi si to želel.«

»Ne kupujte veliko, ampak se prepričajte, da je tisto, kar kupite, dobro.«

»Nikoli ne morete vložiti preveč pozornosti v izbiro vaših čevljev. Preveč žensk meni, da so ti nepomembni, ampak resničen dokaz ženske elegance je tisto, kar ima obuto.«

»Nedopustno je, da nekdo dela nekaj, kar ga ne veseli, še posebej če je uspešen.«

»Na koncu se je vse, kar je bilo del mojega življenja – pa če sem si to želel ali ne – odrazilo v mojih oblačilih.«