Pogovorite se z možem, izognite se obtoževanju

Pozdravljeni,

Hvala za vaše pismo. Že večkrat sem našim bralkam in bralcem svetovala, da najpomembnejše, da se pogovorijo s partnerjem in tudi v vašem primeru se mi zdi to najboljši način, da razčistite stvari z možem. Rešitev vidim več, saj niste napisali, ali vaš mož tudi sam služi denar ali ga preživljate vi. Od tega je seveda odvisno, kakšen dogovor bosta dosegla.

Če ste vi glavni vir financ v vaši družini in podpirate oba, bi bilo smiselno, da z možem najdeta način, da zmanjšata nepotrebne stroške (denimo luksuzne izdatke), in denar vlagata v vaše podjetje, kot si želite vi. V odnosu je zelo pomembno, da imata skupni denar, ki ga namenita življenjskim stroškom, ni pa zanemarljivo, da imata tudi vsak svoj denar, ki ga lahko zapravljata po svojih željah.

Če vaš mož sam služi denar in del tega namenja skupnim življenjskim stroškom, s preostankom pa ravna, kako želi, je situacija nekoliko drugačna. Težko mu boste dopovedali, kaj sme in sme početi z lastnim denarjem, še manj pa boste dosegli, če boste ves čas poudarjali, da gre za vaše podjetje. Lahko ga prosite, da vam pomaga pri poslu in tudi on sodeluje pri rasti podjetja, a prestavite to kot cilj, ki vama bo skupen in ne kot nekaj, kar je samo vaše.

Svetujem vam, da se pogovora lotite na prijazen in neobtožujoč način. Kot je za vas pomembno podjetje, je za vašega moža morda pomembno socialno življenje, ki ga vzdržuje s svojimi izdatki. Poskušajte razumeti tudi njegovo plat, saj bosta le tako lahko sprejela odločitev, ki bo sprejemljiva za oba. In ne pozabite postaviti meje, če je moževo ravnanje nekaj, kar ogroža vajino finančno stabilnost in blagostanje. Če njegovo zapravljanje meji na odvisnost, je čas, da ukrepate, preden bo prepozno.