Take spremembe kličejo po natančni zdravniški obdelavi

Težave, ki jih opisujete, spadajo med motnje razpoloženja. Takrat, ko se počutite brez energije, potrti in žalostni, ste depresivni, ko pa ste izredno dobre volje, polni energije in elana, ste v maničnem oziroma, če gre za manj burno obliko, v hipomaničnem razpoloženju. Prizadeto pa ni samo razpoloženje, ampak tudi telesno počutje in psihične sposobnosti. 

Med depresijo se pojavljajo bolečine v različnih delih telesa. Pogosti so glavoboli in bolečine v hrbtu. Utrujenost in nemoč ter brezvoljnost postanejo redni spremljevalci. Pri nekaterih se poveča apetit in se začnejo rediti, pri drugih spet apetit oslabi in hujšajo. Tudi potreba po spanju se lahko poveča ali zmanjša. Samozaupanje in samospoštovanje upadeta, ravno tako zanimanje za okolico. 

V maničnem obdobju se dogaja obratno. Razpoloženje je dobro, misli so živahne, gibi hitrejši. Energija prekipeva, potreba po spanju se zmanjša. Zelo nas začnejo zanimati nove stvari, dejavnosti in ljudje. Spremenimo lahko način oblačenja in govorjenja, lotimo se novih podvigov, nič se ne zdi nemogoče. 

Take spremembe kličejo po natančni zdravniški obdelavi. Čeprav ste bili doslej telesno zdravi, bi takšno spreminjanje razpoloženja lahko povzročilo recimo metabolično neravnotežje, novotvorba, virusno obolenje, zastrupitev z živim srebrom ali psihoaktivnime snovi. Če pa ni tako, ste telesno res zdravi in gre za psihično motnjo, potem jo lahko natančneje opredeli le psihiater. Ugotovil bo, kakšne narave je vaša težava, in jo ustrezno obravnaval. Dozdeva se mi, da bi z obiskom pri njem sebi in možu prihranili marsikatero zadrego.