Sodelavka mora k zdravniku

Laganje ima lahko veliko vzrokov. S presenetljivim posluhom za sočloveka ste opisali sodelavko, ki je začela preveč zapravljati, je polna energije, začela se je opazneje napravljati, polna je idej, živahna, brez zadržkov, njene laži pa so prepletene z veličinskimi idejami o njej sami in njenih sorodnikih.

Res se pri vaši sodelavki nekaj dogaja. Njeno laganje ni koristoljubno. Kakšnih izjemnih stresnih dogodkov v njeni okolici ne omenjate, pa bi jih verjetno opazili. Pomembna je ugotovitev, da ne jemlje psihoaktivnih snovi. Obstaja precejšnja možnost, da gre za dogajanje, ki prizadene predvsem človekovo čustvovanje. Živahnost mišljenja, vzneseno razpoloženje in nemir so tisti znaki, ki jih vidimo pri maničnih epizodah. Pogoste so tudi veličinske ideje, precenjevanje samega sebe, neutrudnost, pomanjkanje socialnih zavor, motnje koncentracije, občasna jezavost, predvsem pa nesposobnost uvida v svoje stanje in s tem povezane samokontrole in uravnavanja vedenja. 

Priporočam, da pomagate sodelavki, naj obišče zdravnika, za kar je nekaj dobrih razlogov. Zdravnik bo lahko presodil in raziskal, ali gre za katero od telesnih bolezni, ki lahko povzročajo manično stanje. Takšne so recimo nekatere presnovne motnje, tumorji in nevrološka obolenja.

Če je telesno vse v redu, lahko nato psihiater opredeli, za kakšno motnjo gre. Manična epizoda včasih res izzveni sama od sebe, neredko pa je dolgotrajna in nagnjena k ponavljanju ali pa se razpoloženje sprevrže v drugo smer, to je depresijo. Zdravila, kot so litij in antipsihotiki, so učinkovita in pomagajo tudi pri preprečevanju novih nihanj v razpoloženju. Rezultati zdravljenja so dobri. 

Ker vam ne bo lahko prepričati sodelavke, naj obišče zdravnika, bi mogoče za pomoč zaprosili še koga, recimo vašega šefa, ki ga v pismu prikažete kot dovolj realnega človeka. Skupaj bosta lažje našla pot, kako pomagati, in preprečila izkoriščanje tuje nesreče. Najbrž je ravno zaradi ljudi, kot ste vi, ki jim ni vseeno, življenje lepše.