Dajte mu priložnost, da se dokaže

Statistika kaže, da ste Slovenke med bolj enakopravnimi v zahodni civilizaciji, katere del smo. Slaba tolažba, boste rekli. Nekoč, v patriarhalni družbi (še ne dolgo od tega), so bile stvari jasne: oče je bil glava družine in gospodar, on je sprejemal odločitve, skrbel, da je bilo dovolj denarja pri hiši, on je poskrbel za varnost in zaščito družine. Mati je skrbela za gospodinjstvo, vplivala na sprejemanje pomembnih odločitev, ampak njene pristojnosti so bile omejene. Otroci so rasli ob malo vzornikih. Prva sta bila oče in mati, potem pa še učitelj, duhovnik, kakšen politik, športnik, vrstniki. Vloge so bile jasne. Družinska situacija je bila stabilna in predvidljiva.

Moderno okolje se od tega močno razlikuje. Ženske ste si izbojevale več pravic. Postale ste enakopravne. Če odmislimo vso družbeno dediščino in predsodke, je to najbolj naravno stanje. Vsi se rodimo enaki! Ne glede na spol, barvo kože ali pripadnost družini in narodu privekamo na svet nebogljeni, kot nepopisan list papirja, pripravljeni na to, da se razvijemo v narodnega voditelja ali v klošarja. Vemo pa, da vsak izmed nas ne postane niti eno niti drugo. Naš razvoj je pač determiniran tako z danostmi našega okolja kot našo genetiko, spolom, barvo kože itd. Skratka, enakopravnost je ideal, ki je laže opredeljiv v pravnih okvirih kot uresničljiv v stvarnem življenju. Ženske imate danes možnost ravnati in se uveljaviti enako kot moški. Pravzaprav imate več izbire. Moški se, na primer, ne morejo odločiti in zanositi. Ni čudno, da se vas bojijo. Ta in še nekateri drugi razlogi za moški strah so pripeljali do tega, da si je bilo treba žensko podrediti. In po več tisočletjih je moral naposled moški sestopiti s prestola. Vloge so se začele drastično spreminjati in današnji mlad moški je vedno bolj zbegan. Ali mu lahko zamerite, da živi neodgovorno? Ubožec je ves negotov, izgubil je orientacijo in obupno išče sidrišče, s katerim se bo lahko identificiral. Ve pa ste na drugi strani ujetnice ideje o enakopravnosti, ki jo družba in mediji ne dovolj kritično promovirajo. Industrija pa jo izkorišča za svoje dobičke. Ženske ste postavljene pred prav neverjetne izzive in se množično spreminjate v svoje karikature.

Kaj naj vam svetujem? Imate nedoraslega moškega, ki je zamenjal eno mamo z drugo. Dokler mu boste gospodinjili in vodili finance, se fant ne bo razvil v odraslega moškega. Postaviti ga bo treba v situacijo, v kateri se bo soočil z vsemi življenjskimi izzivi, in ga pustiti, da z njimi opravi. Sam! Na začetku mu bo kdaj spodletelo, a moral se bo pobrati in poskusiti znova. Ni rasti brez padcev. To je naravni zakon. Vi pa morate biti dovolj trdni, da ga v njegovih poskusih ne boste ovirali. Z drugimi besedami, imejte ga radi in se ne vtikujte v njegovo trpljenje. Če bo iz tega boja izšel kot zmagovalec, boste vi zmagali z njim. Če bo podlegel, potem bo moral nekdo od vaju sprejeti poraz. Ali boste poraženka vi in bo spet postalo vse tako kot nekdaj ali pa bo vaš mož odšel in se vrnil k mami ali si poiskal drugo nadomestno. Vse je odvisno od vas. Držim pesti!