Kronična vnetna dermatoza

Dolgorajen, trdovraten prhljaj, mastno lasišče in občasna rdečica lasišča s srbenjem so značilne komponente seboroičnega dermatitisa, v bolezenski sklop sodi tudi luščenje v predelu obrvi. Gre za kronično vnetno dermatozo z obdobji poslabšanj in izboljšanj, ki je večinoma ne moremo povsem ozdraviti, lahko pa jo uspešno nadzorujemo s primerno nego kože in ustreznim zdravljenjem. 

Bolezen je multifaktorska, kar pomeni, da na njen nastanek in vzdrževanje vpliva več dejavnikov. Poglavitni krivec za težave je kvasovka Pityrosporum ovale. To je vrsta glivic, ki normalno prebiva na človeški koži, je del naše normalne kožne flore. Zelo dobro se počuti in uspeva na tistih predelih, kjer je več žlez lojnic in je zato koža bolj mastna: lasišče in rob lasišča, za uhlji, sluhovodi, čelo, obrvi in predel tik ob nosu. Ta kvasovka pri nekaterih ljudeh povzroča vnetje, ki se pokaže z rdečino in luščenjem kože, torej s težavami, ki ste jih lepo opisali. 

Na izločanje loja vpliva veliko dejavnikov, od androgenov (moški spolni hormoni) do stresa in klimatskih pogojev, na njih imamo lahko le malo vpliva. Torej je zdravljenje seboroičnega dermatitisa pretežno usmerjeno v zaviranje razmnoževanja kvasovke Pityrosporum ovale in v lajšanje vnetja, kadar je le-to prisotno. Že z umivanjem lasišča odstranimo odvečen loj, še bolje pa je, da uporabimo šampon, ki vsebuje protiglivične učinkovine, na primer cinkov pirition, žveplo, selenov sulfid ali azolne učinkovine (ketokonazol). Za ustrezen učinek je treba šampon na lasišču pustiti učinkovati nekaj minut in ga nato izprati. V vašem primeru peno nanesite tudi na luščeči se predel obrvi. 

Kadar prhljaj spremlja tudi pordelost lasišča, lahko vnetje umirjamo s protivnetnimi (kortikosteroidnimi) raztopinami, ki se dobijo na recept in se jih uporablja po potrebi, to je ob vsakem poslabšanju oziroma zagonu bolezni. Predlagam, da izbranega zdravnika prosite za protivnetno zdravilo, ki vam bo pomagalo dodatno lajšati težave.