Vse nove kreme in mazila pred prvo uporabo preizkusite

Smrekovo mazilo je povzročilo kontaktni dermatitis. To je kožna bolezen, ki nastane zaradi delovanja zunanje snovi neposredno na kožo. Ločimo dve vrsti kontaktnega dermatitisa: iritativni in alergijski. V prvem primeru škodljiva snov deluje dražeče in povzroči neposredno poškodbo kožnih celic in vnetje. Najpogostejše toksične snovi, ki ga povzročajo, so kisline, belila in močni detergenti. Kaže se z rdečino, spremlja pa ga izrazit pekoč občutek. Če je snov zelo toksična, bodo ob stiku z njo nastali tudi mehurji kot po opeklini.

V vašem primeru gre najverjetneje za alergijski kontaktni dermatitis, za katerega je značilen srbež. Pri tej obliki kontaktnega dermatitisa na kožo nanesena škodljiva snov – imenujemo jo kontaktni alergen – povzroči alergijsko vnetje. Najpogostejši kontaktni alergeni so nakit, ki vsebuje nikelj, odišavljeni kozmetični izdelki, sestavine gume, barve za lase, smole pa tudi druge sestavine kozmetike. Pri vas je reakcijo očitno povzročila sestavina smrekovega mazila, ki ste ga nanesli na kožo. Značilno se na mestu kontakta z alergenom v dnevu ali dveh razvije zelo srbeče vnetje z rdečimi bunčicami.

Kontaktni dermatitis lahko zelo hitro umirimo s protivnetnimi kortikosteroidnimi kremami in mazili. Sčasoma se tudi spontano umiri, kot opisujete tudi sami. Da pa se bolezen ne ponovi, se je treba v prihodnje izogibati stiku s snovmi, ki so alergijsko vnetje povzročile. Za smrekovo mazilo ste preobčutljivi in ga v prihodnje ne uporabite več. Ob naslednjem nanosu lahko namreč pričakujete povsem enako reakcijo. Predlagam, da vse nove kreme in mazila pred prvo uporabo preizkusite na majhni površini notranje strani zapestja. Če po dveh dneh od nanosa ne boste opazili srbečega izpuščaja, vse sestavine dobro prenašate in je uporaba takega pripravka pri vas varna. Posvetujte se z ortopedom, kateri so tisti ukrepi, ki vam bodo najbolj ublažili bolečine v kolenu.