V ozadju je lahko maligno obolenje notranjih organov

Seveda je postavitev diagnoze brez kliničnega pregleda vedno tvegana, vendar gre glede na lep opis skoraj gotovo za cherry angiome ali senilne angiome. To je oblika hemangioma, benignega tumorja žilja, ki je zelo pogost pojav na koži. Skoraj vsak človek ima vsaj enega, nekateri jih imajo zelo veliko. Prvi se lahko pojavi že v otroštvu, bolj pogosto pa jih v večjem številu opažamo po 30. letu starosti pri povsem zdravih ljudeh in jih uvrščamo med spremembe, ki na koži nastajajo zaradi procesa staranja. Od tod izhaja izraz senilni angiom, torej pogostejši pri starejših. Drugi izraz, ki ga uporabljamo – cherry angiom, izhaja iz njihovega videza. Živo rdeče bunčice po barvi namreč spominjajo na češnje. Živo rdeča barva je posledica več krvi, ki je v pomnoženih in razširjenih žilicah teh žilnih tvorb in proseva skozi povrhnjico.

Natančen vzrok nastanka cherry angiomov ni pojasnjen. Verjetno je dednost pomembna, saj tako kot vi tudi mnogi drugi opažajo, da jih ima/je imel tudi eden od staršev. Ponavadi se njihovo število počasi povečuje in ni pričakovati, da bi spontano izginili. Največkrat so na trupu, čeprav se lahko pojavijo na katerem koli delu telesa.

Z zdravstvenega vidika so povsem nepomembni in neškodljivi, še posebno če nastajajo počasi in postopoma. Kadar se jih zelo veliko pojavi naenkrat, je treba obiskati zdravnika – v ozadju je lahko maligno obolenje notranjih organov. Včasih so estetska težava. Večji lahko ob morebitni poškodbi močno krvavijo, lahko se vnamejo ali trombozirajo (v njih se pojavi črn krvni strdek), vse to štejemo med zaplete, ki so zelo redki.

Zdravljenje ni potrebno, ker večinoma ne povzročajo težav. Seveda jih je možno odstraniti. Ponavadi se za to odločamo iz estetskih razlogov ali morebitnih zapletov. Ustrezen način odstranitve je radiofrekvenčna, električna ali laserska koagulacija. Te posege opravimo ambulantno z lepim končnim rezultatom. Večje cherry angiome ali tiste, pri katerih se je pojavil zaplet, je najbolje izrezati kirurško.