Razkužilo uporabite le takrat, ko umivanje ni mogoče

Povsem pravilno je, da v tem času upoštevate priporočila glede higiene rok. To je eden od najučinkovitejših načinov, da sebe in druge ščitimo pred okužbami. In če želimo to opraviti pravilno, si moramo roke umivati z milom vsaj 20 sekund. Milnica učinkovito odstrani s kože umazanijo in mikrobe, na žalost pa tudi naravne lipide, ki so ključni za barierno delovanje povrhnjice. To povzroči, da se ta izsuši, razdraži, postane hrapava in razpokana. Ta težava ima svoje ime – iritativni kontaktni dermatitis rok in je pogosta predvsem v poklicih, ki imajo veliko stika z vodo, na primer čistilkah, kuharicah, zdravstvenih delavcih, pa tudi pri mamicah z dojenčki. Zdaj, ko si vsi skrbno umivamo roke, se lahko pojavi komur koli. Prehod z zime na pomlad, ko so temperature zunaj še nizke, dodatno pripomore k suhosti kože rok.

Tule je nekaj nasvetov, da boste spravili svoje roke v normalno stanje. Še vedno upoštevajte navodila o pogostem umivanju rok, namesto mila pa raje uporabite njegove nadomestke. To so sintetični detergenti (sindeti) ali oljni geli za umivanje, ki kožo očistijo, vendar je ne izsušijo. Dobite jih v lekarnah. Ne uporabljajte prevroče vode in za osušitev ne drgnite rok z brisačo, temveč vodo le nežno popivnajte do suhega. Takoj po umivanju namažite roke z mastnim negovalnim pripravkom. Pomembno je, da vsebuje velik delež lipidov, ki ustvarijo zaščitno plast na površini. Ta plast prepreči pretirano izhlapevanje vode iz kože in s tem suhost. Negovalna krema lahko vsebuje tudi katerega od naravnih vlažilcev – ureo ali laktat, ki vodo v koži zadržijo. Kreme z zelo lahko teksturo, ki vsebujejo veliko vode, niso primerne. Izogibajte se tudi kremam, ki vsebujejo dišave, saj so te lahko vzrok za dodatno draženje. Najbolje je, da primerne negovalne izdelke kupite v lekarni. Kadar delate z vodo in detergenti, roke vedno zaščitite z rokavicami. Če ste zunaj na mrazu, nosite tople rokavice. Pred spanjem nanesite na roke debelo plast negovalne kreme, nato pa lahko nataknete tudi bombažne rokavice. S tem boste poskrbeli, da se čez noč koža dobro navlaži.

Pa še to: doma je večinoma dovolj, da si roke umivate, razkužilo pa uporabite le takrat, ko umivanje ni mogoče, torej ko ste zdoma. Če bodo težave kljub temu vztrajale, boste morda za nekaj časa potrebovali protivnetno zdravljenje, ki vam ga predpiše zdravnik.