Vneto kožo zdravite

Ena od pogostih kožnih bolezni v zgodnjem življenjskem obdobju je atopijski dermatitis. To je prva diagnoza, ki mi pride na misel. Pojavi se okrog tretjega meseca starosti, kar se nekako ujema s časom nastanka pri vaši hčerki. Gre za vnetno in velikokrat tudi alergijsko bolezen kože, pri kateri nastajajo srbeča vnetna žarišča, ki jim pravimo ekcem. Pri dojenčkih se začnejo pojavljati prav na licih. Pri postavitvi diagnoze se opiramo tudi na podatke o morebitnih alergijskih boleznih ožjih družinskih članov. Ste imeli vi ali dekličin oče v otroštvu atopijski dermatitis ali astmo, ima kdo od vaju seneni nahod? To poveča verjetnost, da bodo imeli takšne težave tudi vajini otroci.

Na srečo atopijski dermatitis pri večini počasi izzveni, pri nekaterih ob vstopu v šolo, pri drugih v puberteti, pri tretjih v mladosti. Do takrat je treba vneto kožo zdraviti. Na voljo imamo kortikosteroidne pripravke, ki lajšajo vnetje, oziroma novejše, prav tako protivnetno delujoče pripravke. Izberemo enega od njih ali celo oba. S tem učinkovito umirimo rdečino, hrapavost in srbež. Hkrati je nujna uporaba negovalnega mazila. Tega že uporabljate.

Predlagam, da težavo zaupate pediatru; on se bo odločil, ali je potreben obisk dermatologa. Vsekakor tudi on lahko predpiše ustrezna zdravila in se odloči za morebitno alergološko testiranje. Pri dojenčkih včasih bolezen poslabšuje preobčutljivost za kravje mleko in jajca.