WHO je med novembrom 2017 in januarjem 2018 pregledala skoraj 8000 prehranskih proizvodov za dojenčke iz več kot 500 trgovin v Avstriji, Bolgariji, Izraelu in na Madžarskem ter prišla do zastrašujočih zaključkov. »V okoli polovici pregledanih proizvodov so več kot 30 odstotkov kalorij predstavljali sladkorji, okoli tretjina proizvodov pa je vsebovala dodane sladkorje in druga sladila,« so zapisali pri evropski veji WHO. Določena količina sladkorjev je sicer naravno prisotna v sadju in zelenjavi, ki ju dodajajo hrani za dojenčke, in če bi vsebovala le to v mejah normale, bi se otrokom morda še dobro pisalo. A problem so dodani sladkorji, ki iz enega obroka naredijo prave energijske bombe s tako visokimi ravnmi sladkorja, da ti predstavljajo razlog za zaskrbljenost, so povedali. 

Visok vnos sladkorjev lahko med drugim poveča tveganje za prekomerno telesno težo in zobni karies, svari WHO, zgodnja izpostavljenost presladkim prehranskim proizvodom pa lahko povzroči morebiti vseživljenjsko večjo naklonjenost sladki hrani. »Dobra prehrana v zgodnjem otroštvu ostaja ključnega pomena za zagotavljanje optimalne rasti in razvoja otrok ter za boljše zdravje kasneje v življenju,«je ob objavi poročila poudarila regionalna direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab. 

Poleg visoke vsebnosti sladkorjev je pri številnih izdelkih komercialne hrane za dojenčke sporno tudi označevanje. Kar 60 odstotkov pregledanih prehranskih proizvodov je bilo namreč označenih, da so primerni za dojenčke, mlajše od šestih mesecev, kar je v nasprotju s priporočili WHO, da se dojenčke v prvega pol leta življenja hrani izključno z materinim mlekom. Nove smernice so pri WHO pripravili zato, da bi lahko države članice sprejele novo zakonodajo in s tem omejile vnos sladkorja pri dojenčkih. Med drugim si WHO želi konec promocije nadomestkov materinega mleka. Priporoča tudi, da bi se otroke med šestim mesecem in dvema letoma starosti hranilo s hranili bogato, doma pripravljeno hrano. 

Vojna proti sladkorju se tako počasi, a vztrajno nadaljuje. Še vedno pa veliko nevarnost predstavljajo mamljivo pakirane in oglaševane sladkarije, ki so otrokom na voljo v skoraj vsaki trgovini, tudi tistih, ki ne prodajajo živil. WHO tako poleg poziva k prepovedi dodajanja sladkorjev in sladil v hrano za dojenčke, napoveduje tudi, da bi morali bombone in sladkane pijače, vključno s sadnimi sokovi in kondenziranim mlekom, označiti kot proizvode, ki niso primerni za otroke, mlajše od treh let.