Vse to pomembno vpliva tudi na izbor kozmetičnih pripravkov za nego, zato se te lotimo zelo nežno, a skrbno. Pediatri priporočajo nevtralne izdelke brez dišav, barvil in konzervansov.

Obraz

Za nego dojenčkovega obraza so priporočljivi hladilno mazilo, krema z mandljevim oljem in vitaminska mazila, ki jih sestavljajo lanolin, beli vosek, olivno olje ter vitamina A in D. K vlažnosti kože pa lahko pripomoremo z uporabo losjonov, ki vplivajo na vezavo vlage. Pri izpostavljanju nevarnim žarkom je na prvem mestu zagotovo zdrava pamet, kar pomeni, da dojenčka nikoli ne smemo izpostavljati neposrednemu soncu. Treba ga je zaščititi z oblačili in pokrivali tudi v senci. Mazila z zaščitnim faktorjem so dodatna pomoč. Tista, ki vsebujejo visoke koncentracije UV-filtrov, lahko otroško kožo dražijo. Pri vzdraženosti ali pojavu izpuščajev je nujen pregled pri pediatru ali dermatologu, saj so v ozadju vnetne ali druge bolezenske spremembe.
Pod pleničkami

Vnetje kože pod plenicami se pojavlja pri malone vseh dojenčkih, zato velja upoštevati nekaj preprostih, a učinkovitih pravil. Uporabljamo in redno menjavamo kakovostne plenice za enkratno uporabo in tiste, ki dobro vpijajo tekočino. Za čiščenje kože perigenitalnega predela je najboljša tekoča mlačna voda. Potem ko jo posušimo, kožo ob vsakem previjanju oskrbimo z zaščitno kremo, ki naredi tanko plast in vlagi preprečuje stik s kožo (hladilno mazilo). Pri pordeli in razdraženi koži so koristna še mazila za pomiritev in obnovo kože (z dodatkom pantenola). Če vnetje pod plenico traja več dni ali se ponavlja, je treba obiskati pediatra. Predvsem pa zdaj, v poletnem času, dojenčka čimvečkrat razbremenimo plenic in naj koža diha.

Kopanje

Prostor naj bo običajno ogrevan, kad napolnimo do polovice. Natočimo hladno vodo in šele nato dodajamo toplejšo, da ne bi bila prevroča. Voda mora biti prijetno topla, približno na telesni temperaturi (okoli 35 °C). Dodamo ji lahko nekaj kapljic olja (na primer mandljevo). Namočimo kosmič vate v vodo in z njim dojenčku umijemo oči od notranjega roba proti zunanjemu. Za vsako oko uporabimo drug kosmič. Z več kosmiči vate in toplo vodo umijemo še preostali obrazek. Očistimo samo zunanjost ušes, nikakor pa ne drezamo s paličicami vanje. Ušesa se na notranjem delu sama čistijo, kolikor je treba. Enako velja za nosek.
Če je novorojenček bolj plešast, ni potrebno posebno umivanje las, tisti z več lasmi pa si zaslužijo kakšno kapljico blagega otroškega šampona. Pustimo, da otrok malce čofota, če mu to ustreza. Nekateri se v vodi zelo sprostijo in postanejo nadvse živahni, vendar ne pretiravajmo, da se voda ne ohladi in otroka ne začne zebsti. Na koncu dojenčka poležemo na mehko, toplo brisačo in temeljito obrišemo. Pri tem moramo biti še posebno pozorni na kožne gube na vratu, pod pazduhami, na vrhu stegen.


Koristni namigi
•Pomembna je redna dnevna nega telesa samo z vodo, najbolje zvečer pred spanjem. Ne uporabljajmo tekočih mil ali penečih se kopeli.
•Šamponi za lase morajo biti prilagojeni otroškemu lasišču z ustreznimi sestavinami, ki obenem ne dražijo oči.
•Uporabljajmo negovalno vlažilno kremo brez dišav.
•Tudi striženje nohtov spada k negi otroka. Lotimo se jih s škarjicami z zaobljeno konico.
•Dojenček naj nosi bombažna, zračna oblačila, ki jih peremo s čim manj agresivnimi pralnimi sredstvi in brez mehčalca ter jih dvakrat splaknemo.