Temnim znamenjem se izognite, da ne pride do opeklin in poškodb

Spoštovani!

IPL je kratica za intense pulsed light - intenzivno pulzirajočo svetlobo. To je svetloba širokega spektra, ki se absorbira v kožnem pigmentu melaninu – ta se nahaja v temnih dlakah – in s pregretjem dlačnega mešička le-tega poškoduje ter dlaka izpade. To je osnovni mehanizem odstranjevanja dlak. Veliko melanina se nahaja tudi v temnih kožnih (materinih) znamenjih, in ker svetloba ne loči melanina v dlakah od melanina v kožnem znamenju, se je treba večjim temnim znamenjem izogniti, sicer bi prišlo do opekline in poškodbe materinega znamenja zaradi preveč nakopičene toplote. Tudi manjšim znamenjem se poskusite v čim večji meri izogniti.

Aparati za odstranjevanje dlak z intenzivno pulzirajočo svetlobo v domačem okolju so varni, če upoštevamo navodila za uporabo. Zaradi šibkejše energije, ki jo lahko dovedemo v predel dlačnega mešička, je njihova učinkovitost slabša v primerjavi z aparati, ki jih za odstranjevanje dlak uporabljamo v ordinacijah. Vsekakor lahko z redno uporabo pričakujete zmanjšanje števila dlak. Postopek ponovite vsakič, ko opazite ponovno izraščanje novih.

Laserji, ki jih uporabljamo za odstranjevanje dlak v ordinacijah, oddajajo drugačno vrsto svetlobe, ki se prav tako absorbira v dlačnem mešičku in ga trajno poškoduje. Laserska svetloba je učinkovitejša, ker gre za visokoenergetsko napravo. Ob nepravilni uporabi lahko povzroči trajne poškodbe kože, zato mora terapijo izvajati usposobljena oseba, ki površino kože med terapijo tudi hladi in jo s tem dodatno zaščiti. Prav tako je potrebnih več obiskov (običajno od 6 do 8), da dosežemo popolno ali skoraj popolno odstranitev dlak.

Če z domačim IPL aparatom torej ne boste dosegli zaželenega učinka, lahko še vedno poskusite z laserskim odstranjevanjem dlak v ordinaciji. 

Lep pozdrav.