Letos ste svoje znanje prvič delili z našimi bralkami na Oninem sestrstvu. Kako je bilo delati na prostem, zunaj salona?

Biti stran od mestnega vrveža je bilo zame nekaj čudovitega, spremembo pa sem opazila tudi pri ženskah, ki so se udeležile Oninega sestrstva. Res so se sprostile in si privoščile razvajanje, kar je tudi tisto, kar sama svetujem svojim strankam. Da si, ko pridejo k meni v salon, vzamejo kakšno uro samo zase, uživajo in ne mislijo na to, kaj jih čaka doma in katere opravke še morajo postoriti.

Ogromno žensk se sramuje poraščenosti na predelu, kot je obraz, z nitkanjem pa se rešijo težave za več tednov in še nimajo več ureznin, vraščenih dlačic in temnih ter trdovratnih kocin, saj lahko postopek ponovimo že, ko so novozrasle dlačice dolge od milimetra do dveh, tako da čakanja med negami pravzaprav ni. 

Udeleženkam ste urejali obraz z nitkanjem, metodo, ki marsikateri ženski ni znana. Kaj je njena skrivnost?

Največja skrivnost je, da skrivnosti dejansko ni. Nitkanje je ena izmed najstarejših metod odstranjevanja dlačic na obrazu, ki so se je domislili že pred 6000 leti v daljni Indiji, nato pa se je hitro razširila v dežele Srednjega in Daljnega vzhoda. Še danes je tako zelo uporabna prav zato, ker je izredno nežna in kože ne poškoduje. Kot že ime pove, zgolj z eno nitko odstranjujemo dlačice z obraza in vratu. Priporočljiva je za osebe, ki imajo zelo občutljivo kožo, vse, kar boste občutile, pa je rahlo puljenje, ki pa ni preveč boleče, saj poteka izredno hitro in z eno potezo odstranimo celo linijo dlačic.

Foto: osebni arhiv

Kako pravzaprav deluje postopek?

Nitkanje je zelo preprosto, konca iste nitke se med seboj prepleteta in ko ju valjamo po površini kože, medse lovita in vpletata dlačice. Ko potegnemo, se izpulijo s korenino vred, zato je koža potem izredno dolgo gladka. Seveda metoda zahteva veliko znanja, spretnosti in izkušenj osebe, ki jo izvaja, in tisti, ki jo obvladamo, lahko določen predel obraza ponitkamo v nekaj kratkih minutah. Nitka, ki jo uporabljamo, je narejena iz stoodstotnega bombaža ali stoodstotnega poliestra. Prvi je primeren za tiste z občutljivo kožo, saj se bombaž pretrga ob napetosti, ko pride v stik z nepravilnostmi na koži, poliester pa je elastičen in dlačico elegantno izpuli naravnost iz korena. Vsi sukanci, ki jih uporabljamo, imajo tudi antibakterijsko oblogo, v nasprotju z voski in kremami pa na koži ne puščajo nobenih sledov, je ne dražijo in ne odstranjujejo vrhnjih slojev.

Nitkanje je tako nežna metoda odstranjevanja dlačic, da jo celo priporočajo tistim, ki uporabljajo antibiotike ali podobna zdravila, ki tanjšajo kožo in njeno občutljivost. 

Kako dolgo pa drži učinek?

To je odvisno od tipa dlačic in predela obraza, kjer smo jih odstranili. Nekaterim zrastejo šele po osmih tednih, drugim po treh. Vsekakor pa stranke opazijo, da so dlačice po nekaj obravnavah vedno mehkejše, svetlejše in tudi manj jih je; ker jih pulimo iz korena, namreč slabijo. To je izredno dobrodošla novica za ženske, ki se brijejo po obrazu, ne boste verjeli, veliko jih je. Ko enkrat odkrijejo nitkanje, se jim spremeni življenje. Ogromno se jih sramuje poraščenosti na predelu, kot je obraz, tako pa se rešijo težave za več tednov in še nimajo več ureznin, vraščenih dlačic in temnih ter trdovratnih kocin, saj lahko nitkanje ponovimo že, ko so novozrasle dlačice dolge od milimetra do dveh, tako da čakanja med negami pravzaprav ni.

Foto: osebni arhiv

Omenili ste predel obraza, je nitkanje priporočljivo tudi za druge dele telesa?

Poleg oblikovanja obrvi tako odstranjujemo dlačice nad ustnico, na čelu, bradi, zalizce, dvignemo lahko nizko poraščeno čelo in odstranimo puh z obraza, ki je predvsem na licih.

So možni stranski učinki ali alergije?

Nitkanje je do kože zelo prijazno, razen rdečice, ki se pojavi pri nekaterih in izzveni po približno 15 minutah, je koža po postopku nežna, gladka in mehka, saj z nitko ne dražimo povrhnjice. Je tako nežna metoda odstranjevanja dlačic, da jo celo priporočajo tistim, ki uporabljajo antibiotike ali podobna zdravila, ki tanjšajo kožo in njeno občutljivost.

Naj se sliši še tako obrabljeno, lepota je tisto, kar prihaja od znotraj. Če smo sami zadovoljni, žarimo navzven in se to tudi opazi. Zame je lep nekdo, ki se dobro počuti v svoji koži. Ličenje je samo orodje, ki to še poudari. 

Poleg nitkanja oblikujete obrvi in trepalnice. Nam lahko opišete metode in trenutne zapovedi na tem področju?

Oblikovanje obrvi je priljubljeno, saj s pravilno obliko naredimo res veliko spremembo v videzu, obrvi so navsezadnje okvir obraza. Najprej se ga lotim z nitkanjem, nato pa obliko dopolnim še s kano za obrvi, ki je bolj prijazna do dlačic kot navadna barva, saj jih krepi in ustvari videz bolj polnih »pudrastih« obrvi, ki so videti izredno naravno. Pri strankah je priljubljeno tudi podaljševanje trepalnic, ki ga dosežemo tako, da na vsako lastno trepalnico prilepimo eno ali več umetnih ter tako povečujemo polnost. Potem lahko za nekaj časa pozabite na maskaro, saj so trepalnice videti veliko bolj goste, daljše in privihane, tudi ko vstanete iz postelje.

Ko ste zamenjali službo, ste se najprej lotili ličenja, s čimer se ukvarjate še zdaj. Polepšate neveste, maturantke in ženske, ki potrebujejo ličenje za posebne priložnosti, pa tudi takšne, ki jih zanima vsakodnevno naravno ličenje, se oglasijo pri vas. Povejte nam, katere zapovedi bodo vladale letošnjo jesen.

Prva modna zapoved je še vedno zdrava, navlažena in sijoča koža. Pri tem si lahko pomagamo z osvetljevalci, ki, naneseni na predelih, kjer na obraz pade svetloba, ustvarijo čudovit sijaj. Še vedno bodo modne izrazite in močne obrvi, v želeno obliko jih lahko ukrotite z gelom ali brezbarvno maskaro za obrvi. Poudarjenim trepalnicam se pridružujejo tuši za oči, če ste drzne, vam svetujem, da preizkusite takšnega v bordo odtenku. Najboljši so tisti v gelu, začetnice pa si pomagajte s takšnimi v obliki flomastra. Tako kot mala črna obleka je to jesen nepogrešljiva tudi rdeča šminka, ki je že pred časom podrla stereotip, da ni primerna za vse okoliščine in generacije. To nikakor ne drži, treba je le najti odtenek rdeče, ki vam pristaja. Če raje poudarjate oči kot ustnice, pa boste vesele vrnitve zadimljenih vek, kjer ni strogih pravil, kako doseči učinek. Poigrajte se s senčilom v prahu, kremasti teksturi ali kar s svinčnikom, ki ga lahko razmažete s prsti.

Kaj pa je podlaga dobrega ličenja?

Skrb za kožo, in ne mislim samo na vlaženje in uporabo krem, primernih za določen tip kože. Ne smemo pozabiti na čiščenje in predvsem nikoli ne gremo spat z ličili. Pustiti moramo, da si takrat koža odpočije in zadiha. Ko si umivamo obraz, je priporočljivo, da z brisačo podrgnemo po njem, da odstranimo še delce odmrle kože. Poleti so obvezne kreme z zaščitnim faktorjem. Kremo za oči uporabljajmo tudi za usta, saj imata ta dva dela obraza enako tanko in bolj občutljivo teksturo kože. Šele ko dobro skrbimo zanjo, pridejo na vrsto ličila, torej pravilni odtenek pudra, maskara in rdečilo za lička. Ja, rdečilo je ena izmed osnov dobrega ličenja, čeprav se ga veliko žensk boji in izogiba. A prav rdečilo da obrazu svežino, tako da kar pogumno z uporabo.

Kaj je za vas lepota?

Naj se sliši še tako obrabljeno, tisto, kar prihaja od znotraj. Če smo sami zadovoljni, žarimo navzven in se to tudi opazi. Zame je lep nekdo, ki se dobro počuti v svoji koži. Ličenje je samo orodje, ki to še poudari.