Sindrom policističnih jajčnikov

Pretirano poraščenost pri ženskah na delih, kjer dlak običajno ne pričakujemo, imenujemo hirzutizem. Gre za predele, kjer jih imajo običajno moški: nad zgornjo ustnico, brada, prsi, na spodnjem delu trebuha od popka do sramnice in na notranjem delu stegen. Mnogokrat je pretirana poraščenost povezana s hormonskimi motnjami, predvsem s presežkom androgenih (moških) hormonov, ni pa vedno tako. Ena najpogostejših hormonskih motenj je sindrom policističnih jajčnikov. Morebitne dvome glede tega vam lahko pomaga razjasniti izbrani zdravnik, vaš ginekolog ali specialist za bolezni žlez z notranjim izločanjem – endokrinolog. Lahko se oglasite tudi pri dermatologu. Hormonska neravnovesja je mogoče uspešno zdraviti.

Moteče dlake odstranjujemo, možnosti za to je veliko. Voskanje je le eden od načinov puljenja, ki se po mehanizmu prav nič ne razlikuje od drugih. Če dlako izpulimo, iz istega mešička začne rasti nova. Če se jih želimo trajno znebiti, je najprimernejša metoda laserska odstranitev. Energija laserskega žarka se absorbira v dlačnem pigmentu melaninu in trajno toplotno poškoduje dlačni mešiček; nova dlaka ne bo več zrasla. Trajno ga lahko poškoduje le v fazi, ko je dlačni mešiček aktiven, to je, ko dlaka raste. Ker se faze rasti izmenjujejo s fazami mirovanja, se z enim laserskim posegom žal ne moremo znebiti vseh naenkrat, zato je treba več posegov, od štiri do šest. Priporočljivo je, da se ponavljajo na štiri do osem tednov. Laserski poseg je najuspešnejši pri ljudeh s svetlo poltjo in temnimi dlakami. Pri sivih in svetlih dlakah ni učinkovit.

Če je laserski poseg izveden strokovno, trajnih neželenih posledic tudi na občutljivih delih, kot so obraz, prsi, pazduhe in predel okrog spolovila, ni. Edina neprijetnost je bolečina med posegom, ki jo je treba vzeti v zakup. Če se boste odločili za lasersko odstranitev dlak (medicinskih zadržkov za to ni), pazite le, da boste izbrali ustreznega izvajalca, ki dobro pozna kožo in njene zakonitosti ter je dobro izobražen o delovanju in uporabi laserja. Predlagam vam, da poseg opravi oziroma nadzoruje zdravnik, ki ima izkušnje. Laser je namreč visokoenergetska naprava, ki lahko v nepravih rokah povzroči veliko in nepopravljivo škodo, pri pravilni uporabi pa čudovite rezultate.