Priporočljivo je kratkotrajno tuširanje s toplo vodo

Nosečnost je čudovito fiziološko stanje, ki pa je povezano z nekaj spremembami na koži, ki so posledica drugačnega hormonskega, presnovnega in imunskega statusa v tem obdobju. Prve so opazne spremembe pigmentacije kože, ki so prehodne. Pri večini nosečnic je predel spolovila, prsnih bradavic, pazduh in notranjih stegen intenzivneje pigmentiran. Značilen znak nosečnosti je temna črta od popka do sramne kosti. Tudi sončne pege, materina znamenja in brazgotine lahko nekoliko potemnijo.

Ena najpogostejših težav je suha in srbeča koža, ki je najbolj izrazita v zadnjem trimesečju, zato mora biti nega prilagojena in še bolj skrbna.

Vemo, da se v nosečnosti lahko poslabša katera koli kožna bolezen, ki jo imamo že od prej. Atopijski dermatitis je pri vas s puberteto izzvenel, kot se običajno zgodi. Ostala pa sta vaše nagnjenje k alergijskemu reagiranju, imenujemo ga atopija in se podeduje, ter suhost kože, ki je prav tako podedovana. V isto skupino alergijskih bolezni kot atopijski dermatitis sodi tudi alergijski rinokonjunktivitis – seneni nahod, ki vam ob cvetenju še vedno povzroča preglavice.

Pri vas lahko pričakujemo nekaj težav s kožo v zadnjih mesecih nosečnosti, zato jo morate še skrbneje negovati. Za umivanje so koristni nadomestki mila, ki so manj dražeči, predvidevam, da jih že uporabljate. Priporočljivo je kratkotrajno tuširanje s toplo vodo, nikakor ne sme biti vroča. Takoj po umivanju nanesite neodišavljen masten negovalni balzam, ki bo poskrbel za dobro hidracijo kože in preprečil izsušenost. Tako najbolje preprečujemo srbež. Tudi koža rok je lahko zaradi dela in umivanja še posebej obremenjena, zato roke večkrat na dan namažite in jih pri delu z vodo in detergenti zaščitite z rokavicami.

Obstaja posebna, za nosečnost značilna kožna bolezen, ki jo imenujemo atopijski izpuščaj v nosečnosti. Je prehodna in se pojavi pri nosečnicah z osebno ali družinsko zgodovino atopije. Pokaže se v obliki srbečih bunčic na udih in trupu. Srbež je močno izražen predvsem ponoči in za nosečnico zelo moteč. Nekaj mesecev po porodu izzveni in ne prinaša nikakršnega tveganja za mater in plod. Lajšamo ga s protivnetnimi kremami in antihistaminiki. Pričakujte, da bo šlo vse dobro, če pa bi se pojavile kakršne koli težave, vam bo takrat z nasvetom pomagal dermatolog.