Ne skrbite zaradi plešavosti

Glede na vaš opis izpadanja las menim, da gre za telogeni efluvij. To je običajno prehodna oblika izpadanja las, ki nikoli ne vodi v plešavost. V večini se spontano umiri, lasje pa se v nekaj mesecih spet zgostijo. Bolezen nastane zaradi za organizem stresnega dogajanja, ki ga velikokrat težko opredelimo, ker je ponavadi ob začetku izpadanja las že mimo. Med tako dogajanje štejemo resno telesno obolenje, večji kirurški poseg, intenzivno hujšanje, večje hormonske spremembe v telesu, na primer po porodu, velikokrat pa je vzrok hujši psihični stres, kot navajate tudi sami. Med stresnim dogodkom in začetkom izpadanja las ponavadi mine tri mesece. To je obdobje, ki ga lasni mešiček potrebuje, da pripravi las, pri katerem se je rast končala, na izpadanje.

Izpadanje se sicer v manjšem obsegu dogaja vsem vsak dan. Povsem normalno je, da jih vsak dan izpade od 50 do 100, kar je del procesa obnove las. V fazi rasti je običajno 85–90 odstotkov vseh lasnih mešičkov, preostanek pa v fazi mirovanja in izpadanja. Pri telogenem efluviju se normalno razmerje poruši in v fazo izpadanja preide večji delež lasnih mešičkov, kar zaznamo kot čezmerno izpadanje las, tako rekoč izpadajo v šopih. Vendar se takoj, ko las izpade, začne nov lasni cikel. Iz istega mešička začne rasti nov las.

Vzrok za vaše težave je lahko stresno obdobje, ki ga preživljate. Smiselno pa bi bilo izključiti slabokrvnost in bolezen ščitnice. Pregled krvi lahko uredita z izbranim zdravnikom. Če se stanje ne bo umirilo, bi bil smiseln pregled pri dermatologu, ki ima možnost predpisati zdravilo, ki nekoliko pospeši obnovo las. Šamponi, druga lasna kozmetika in barvanje las na telogeni efluvij ne vplivajo, zato lahko uporabljate vse, kar želite. Poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano z dovolj beljakovinami. Tudi nekajmesečno jemanje prehranskega nadomestila vam zagotovo ne bo škodilo.