Različne rešitve za ženske in moške

Lasje niso le zaščita pred soncem in mrazom, pričeska vpliva na našo samozavest in posredno tudi na kvaliteto življenja. V tem oziru je pomembno omeniti, da se približno četrtina žensk tekom življenja sooči s povečanim izpadanjem las, največkrat v menopavzi, ko se lasje skoraj praviloma stanjšajo in močneje izpadajo. Drugi razlogi za povečano izpadanje so lahko nosečnost, pomanjkanje železa, bolezni ščitnice, bolezen policističnih jajčnikov, bolezni kože in še nekateri.

Raziskave so pokazale, da ima le slaba polovica žensk enako močne in goste lase celo življenje. Lasni folikli, iz katerih rastejo lasje preko obdobja rasti, ki traja leta, in mirovanja preidejo v obdobje, ko las izpade in v procesu naravne obnove lasišča ljudje na dan izgubimo 50-100 las. Ko izgubljenih las ne nadomestijo novi, se začnejo lasje redčiti, zaradi velikega števila las pa je potrebno kar nekaj časa, da to tudi opazimo.

Težave s ščitnico verjetno pomenijo, da vaša ščitnica proizvaja premalo ali preveč ščitničnih hormonov. Znano je, da ščitnični hormoni delujejo na lasne folikle in neposredno vplivajo na številne značilnosti rasti las, med drugim tudi na hitrost rasti in pigmentacijo. Preveč ali premalo ščitničnih hormonov lahko torej povzroči, da so vaši lasje tanjši, krhki in redkejši. Poleg tega tudi nekatera zdravila za zdravljenje bolezni ščitnice lahko povzročajo tanjšanje in izpadanje las. Dobra novica je, da se stanje po vzpostavitvi normalnih vrednosti ščitničnih hormonov v celoti popravi. Pri tem je potrebno nekaj potrpljenja zaradi dolgega življenjskega cikla las.

Vzorec izgube las je pri moških drugačen in se začne na stranskem delu čela ter se razširi navzad v obliki črke M, pri ženskah se lasje začnejo razpršeno tanjšati ter redčiti v sredini lasišča na temenu in rob lasišča praviloma ne pobegne navzgor. Gostejša področja rasti ob straneh ter na zadajšnjem delu omogočajo primerna odvzemna mesta za presaditev. Sodobne tehnike presaditve las omogočajo prenos posameznih folikularnih enot, v katerih so praviloma 1-4 lasje. Posamezne enote odvzamejo s pomočjo ostrih valjasto oblikovanih rezil, ki so široki približno 1 mm. Odvzeti lasni folikli se nato vsadijo v drobne luknjice na področja, kjer so lasje prenehali rasti ali pa so zelo redki.

Pri presaditvi las gre načeloma za prerazporeditev delujočih lasnih foliklov na področja, kjer so le-ti prenehali delovati. Zato prihaja v poštev pri moškem tipu plešavosti, kjer je na stranskem in zadajšnjem delu lasišča gostota delujočih lasnih foliklov dovolj velika, da jih lahko brez težav razredčimo in premestimo na področja, kjer las ni oziroma so zelo redki. Velja tudi, da lasni folikel po presaditvi deluje enakon, kot bi na odvzemnem mestu.

Na žalost pa je najpogostejši vzrok ženske plešavosti med in po menopavzi tako imenovana vzorčna plešavost ženskega tipa, ki je posledica upadanja ženskih spolnih hormonov ter sorazmernega večjega vpliva moških. Podobno kot pri neravnovesju ščitničnih hormonov se lasje tanjšajo in redčijo po celotnem lasišču. V teh primerih presaditev torej ne pride v poštev, saj nimamo primernih odvzemnih mest, poleg tega pa bi bili preneseni lasje nagnjeni k izpadanju. K zmernemu izboljšanju stanja lahko pripomore površinska uporaba minoksidila in injiciranje s trombociti obogatene plazme z rastnimi faktorji. Pazite tudi na nego las, ki naj čim manj poškoduje lasni mešiček.

Podatkov o tem, koliko presaditev las se opravi v Sloveniji, nimamo. Zagotovo pa je to poseg, na katerega se pacienti najpogosteje odpravijo v tujino. Razloge za to gre iskati v številu opravljenih posegov. Poseg ni pretirano tehnično zahteven, je pa zelo dolgotrajen. Pri njem je potrebna potrpežljivost in natančnost. Zato so se v tujini izoblikovali specializirani centri, ki se ukvarjajo le s presaditvijo las. Za presaditev 2.000-5.000 lasnih foliklov v sprejemljivem času je potrebno usklajeno delovanje petih ali več ljudi, ki vsakodnevno v uigrani ekipi opravljajo isto delo.

Glede izbire klinike je potrebno, kar nekaj previdnosti, saj v neznanem okolju tudi nimate prave informacije, kakšno izobrazbo in reference ima kirurg, ki ga obiščete, saj je do relevantnih podatkov težko priti še v domačem okolju. Cene se močno razlikujejo, a na žalost se najcenejši poseg na koncu lahko izkaže za najdražjega, prav tako pa tudi visoka cena ni zagotovilo za uspeh. Zaradi zavrnitvene reakcije pa presaditev las z druge osebe žal ni mogoča.