Nosite medicinske kompresijske nogavice

Imate značilne simptome kronične venske bolezni, ki je pri odraslih, še posebno ženskah, zelo pogosta težava. Težke in utrujene noge zvečer in otekanje v predelu gležnjev so posledica zastoja venske krvi v nogah. Ker je tlak v venskem sistemu nog povečan, se vene razširijo in postanejo vidne, njihove zaklopke pa neučinkovite, kar še povečuje venski zastoj. Poleg tega se v venski steni pojavi vnetje, ki poslabšuje težave. Te se postopoma stopnjujejo.

Težave, ki jih opisujete, zahtevajo zdravljenje. Predlagam, da se oglasite pri dermatologu (flebologu); s pregledom bo ocenil stanje vašega venskega sistema nog in vam predlagal ustrezne ukrepe. Prvi ukrep je ponavadi kompresijsko zdravljenje – nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki preprečujejo razširitev ven in otekanje. Nositi jih je treba čez dan. Pri vas bi bilo takšno zdravljenje zelo smiselno, ker opravljate stoječe delo.

Ob kompresijskem zdravljenju je zelo koristna telesna aktivnost, predvsem hoja. Koristno je tudi ukvarjanje z drugimi enakomernimi vzdržljivostnimi športi, kot so tek, tek na smučeh, kolesarjenje, plavanje, golf, tudi ples.

Bolečino in otekanje ublažijo venoaktivna zdravila v obliki tablet. Gre za antioksidante, ki blažijo vnetje v venski steni. Na voljo so v lekarnah kot zdravila brez recepta.

Pri napredovali venski bolezni obstaja več načinov odstranjevanja varic, z vbrizganjem sklerozantnega sredstva v veno z injekcijo, kirurška odstranitev ali novejše endovenske metode zdravljenja, s katerimi varico zaprejo z njene notranje strani s pomočjo laserske ali radiofrekvenčne energije. Majhne, estetsko moteče vene lahko odstranimo z žilnim laserjem prek kože. Toliko za zdaj, z zdravljenjem in preventivnimi ukrepi boste preprečili napredovanje bolezni in si olajšali težave.