V Vrtu zdravilnih rastlin v vasi Osredke Sabina Grošelj z več kot tristo zdravilnimi in užitnimi rastlinami dela energijsko, s posebnimi tehnikami, in skladno z naravnimi ritmi. Znanje o bogastvu naravne lekarne ter vrtnarsko prakso gojenja začimbnic in zdravilnih zelišč prenaša na druge vrtove.

Bržkone nemalokrat, ko sedete k obedu, pomislite, kako hvaležni ste za hrano?

Kot energijski terapevtki, holistični zeliščarici in svetovalki mi je energija kot hrana skoraj pomembnejša od fizične hrane. Z zelišči in živili delam na poseben način, da ohranjajo ali celo pridobijo visoke vibracije. Ljubezen in hvaležnost sta frekvenci, ki delata temu v prid. Ne samo ko sedemo za mizo pred poln krožnik, tudi kozarec vode in kar koli drugega moramo sprejeti s hvaležnim srcem. Voda, tudi iz pipe, se s tem navibrira in postane boljše kakovosti za zdravje. Elektromagnetno polje srca in srčna čakra delata čudeže, verjemite mi. 

Človek je večplastno bitje in nihče se ne more pozdraviti s tem, da je samo ekološko hrano, če ni spremenil življenja. Si, kar misliš, čutiš, absorbiraš iz vseh področij svojega življenja. Svet se je grozljivo spremenil. Če kdo tega ni začutil ali sprejel, bo oplel.  

Ali pritrjujete temu, da smo, kar jemo?


Moj odnos do hrane oziroma vnosa česar koli v telo je, da je moje telo tempelj duše. Tudi cerkve in druga svetišča niso zasvinjani, torej pazimo, kaj jemo. V zadnjem času vse bolj učim, da je bolj pomembno, kakšni jemo. Tudi če je odlična hrana izjemne kakovosti, je naše telo ne bo dobro izkoristilo, če smo na nizkih vibracijah z nepredelanimi čustvi. Ali drugače: človek je večplastno bitje in nihče se ne more pozdraviti s tem, da je samo ekološko hrano, če ni spremenil življenja. Vprašanje ima podvprašanja. Si, kar misliš, čutiš, absorbiraš iz vseh področij svojega življenja. Svet se je grozljivo spremenil. Če kdo tega ni začutil ali sprejel, bo oplel. 

Torej pazite, kaj jeste in kakšni?

Nisem sužnja ekološkega prehranjevanja, čeprav tako jem, če se da. Hočem povedati, da nimam slabe vesti, če moj obrok ni v piko tako, kot bi moral biti, ker bi bilo to dvojno slabo. Kuha me ne obremenjuje, če ne morem kuhati, ker delam vrtove, se prilagodim. Sicer si naredim vsak dan jutranji pripravek, ki vsebuje večino, kar telo potrebuje. Včasih je moje kosilo avokado in velika rezina ekološkega ementalca. Včasih piščančja solata, ki ima vse drugo, piščanca pa za vzorec. Ko kuham, je to eksplozija zelišč, začimb in barv. Po tretji uri naj ne bi več uživali svežega sadja, zvečer je treba jesti do sedmih. Dobra je solata z limono in brez kisa, ker potem bolje spimo. 

Poleti prijajo osvežilna zelišča kot so meta, melisa in citronka. Foto: Mythja/Shutterstock

Imate poleg zeliščnega vrta tudi zelenjavnega?

Zelenjavni vrt ima mama, poleg tega kupujem pri mojih kmetih. Veliko zelenjave imam za zelišče in jih pripravim v svoji zeliščni soli. Komaj čakam na peteršilj, zeleno in komarček. Tudi bučke so odlične.


Na katero rastlino pa prisegate na ekološkem vrtu?

Na tulsi.

To je sveta bazilika?

Tako je. Brez nje ne gre. Tu so še vrtnice v vseh oblikah, velikostih in pripravkih, slezenovec in letošnji skoraj trimetrski baldrijani.

Kaj osveži v vročem poletju in je obenem slastno?

Melonina juha: v kokosovem mleku in medu zmeljemo nakockano melono. Izvrstna sta jagodičje s kokosovim mlekom in sladoled iz banane, avokada, kodrolistnega ohrovta in kokosove smetane, zgoščena s semeni chia. Tudi v vodo namočeni meta, ingver, limonska trava ali citronka pridejo v poštev za notranjo ohladitev telesa.