STROČJI FIŽOL, PARMEZAN IN PINJOLE 


Za solato pripravimo: 
  • 50 g rukole 
  • 50 g v sopari kuhanega stročjega fižola 
  • 50 g rezin z lupilnikom narezanega parmezana 
  • pest pinjol 
  • pest popečenih polnozrnatih kruhkov 
  • pest svežih listov bazilike 
  • pest kalčkov česna 
Za preliv zmešamo: 
  • 1 žlico ekstra deviškega olivnega olja 
  • 1 žličko balzamičnega kisa 
  • ščepec soli in popra


PEČEN KROMPIR, PARADIŽNIK ČEŠNJEVEC IN ČILI

Za solato pripravimo: 
  • 100 g razpolovljenega v sopari kuhanega mladega krompirja, oblitega z olivnim oljem in nasekljanim peteršiljem 
  • 200 g razpolovljenega paradižnika češnjevca 
  • 1 tanko narezana manjša rdeča čebula 
  • pest kaper 
  • 1 tanko narezan manjši čili 
Za preliv zmešamo: 
  • 1 žlico ekstradeviškega olivnega olja 
  • 1 žličko jabolčnega kisa 
  • ščepec soli in popra   


JAGODE, PARMEZAN IN RADIČ

Za solato pripravimo: 
  • 1 manjša glavica treviškega radiča 
  • 150 g na četrtine narezanih jagod 
  • 50 g na trakove nastrganega parmezana 
  • pest pinjol 
  • pest natrganega drobnjaka
Za preliv zmešamo: 
  • 1 žlico ekstra deviškega olivnega olja 
  • 1 žličko balzamičnega kisa 
  • ščepec soli in popra


FIGE, KOZJI SIR IN OREHI

Za solato pripravimo: 
  • 50 g mlade špinače 
  • 2 na četrtine narezani figi 
  • 50 g narezanega kozjega sira 
  • pest orehov 
  • pest svežih listov mete 
Za preliv zmešamo: 
  • 1 žlico ekstra deviškega olivnega olja 
  • 1 žličko balzamičnega kisa 
  • ščepec soli in popra


HOBOTNICA, SUŠENI PARADIŽNIKI IN MLADI KROMPIR 

Za solato pripravimo: 
  • 50 g rukole 
  • 100 g v sopari kuhanega mladega krompirja 
  • pest nasekljanih sušenih paradižnikov 
  • 50 g nasekljane kuhane hobotnice 
  • pest svežih listov peteršilja
Za preliv zmešamo: 
  • 1 žlico ekstra deviškega olivnega olja 
  • 1 žličko balzamičnega kisa 
  • ščepec soli in popra


KOZJI SIR, OHROVT, KUMARA IN PARADIŽNIK 

Za solato pripravimo: 
  • 50 g drobno nasekljanega ohrovta (brez stržena) 
  • 100 g na paličice narezane kumare 
  • 100 g nasekljanega paradižnika 
  • 50 g narezanega trdega kozjega sira (ali brieja) 
  • pest pinjol 
  • pest svežih listov bazilike
Za preliv zmešamo: 
  • 1 žlico ekstradeviškega olivnega olja 
  • 1 žličko balzamičnega kisa 
  • ščepec soli in popra


Vir: Ljubim solate, David Bez, Mladinska knjiga Založba, Ljubljana 2015