Vroči dnevi že oznanjajo, da je poletje pred vrati in da je čas, da vsaj za kratek čas pobegnemo od delovnih obveznosti in vsakdana. Pri načrtovanju dopusta in aktivnosti na prostem se pojavi vprašanje, kakšno vreme lahko pričakujemo čez poletje ter če bi se morali pripraviti na kakšne vremenske ekstreme. Kakšne temperature nas čakajo? Koliko dežja bo zapadlo? Lahko pride do ekstremnih vremenskih pojavov? Ta in podobna vprašanja smo naslovili na Tylerja Roysa, meteorologa pri Accuweatherju, vodilnem globalnem meteorološkem in medijskem podjetju, ki nam je razkril, kakšno vreme lahko pričakujemo čez poletje tako v Sloveniji kot po ostalih delih Evrope.


Roys nam je zaupal, da bodo poleti na evropski ravni najvišje temperature prav na njenem jugovzhodu, kjer se nahaja tudi Slovenija. Poletne temperature naj bi pogosto presegle 32 stopinj Celzija, po nekaterih predelih, sploh na območju Balkana, pa naj bi se gibale tudi pri okoli 38 stopinjah. Tako nas vsekakor čaka nadpovprečno vroče poletje. V Sloveniji je bila količina padavin v zadnjih mesecih podpovprečna glede na pretekla leta, manko padavin pa naj bi nas čakal tudi v poletnih mesecih, zato je suša precej pričakovana. Kot je dodal Roys, niso izključeni niti nekateri drugi ekstremni vremenski pojavi, kot je toča in celo tornado, vendar pa je verjetnost pojava slednjega precej majhna.

Kakšne vremenske razmere lahko to poletje pričakujemo po Evropi? Na katerih območjih bodo temperature najvišje in kje bodo najnižje?

To poletje bo zgodba zase. Čez vikend je na območju Španije že prišlo do pojava prvega vročinskega vala letos. Ta je v ponedeljek (včeraj) zajel tudi južno Francijo, severno Francijo in Nemčijo pa naj bi dosegel proti koncu tega tedna. Za številna območja Nemčije in Francije bi bilo lahko to edino obdobje tekom letošnjega poletja, ko bodo temperature presegle 32 stopinj Celzija. Tudi v nadaljevanju poletja bo na tem območju sicer prevladovalo toplo vreme, vendar naj bi se najvišje temperature zadrževale predvsem v južnih in vzhodnih delih Evrope.

Foto: Romolo Tavani/Shutterstock

Najvišje temperature lahko pričakujemo na območju in v okolici Balkana. Tukaj lahko pričakujemo največje število dni, ko bodo temperature presegale 32 stopinj Celzija. Ni izključena možnost, da se bodo temperature na nižinskih predelih vzhodnega Balkana povzpele tudi na okoli 38 stopinj Celzija. Avgusta se bo v regiji povečala možnost za nastanek neviht. Združeno kraljestvo, Irsko in Skandinavijo bo poleti občasno obšlo toplo vreme, sicer pa bo na tem območju zapadlo največ padavin, saj bo tukaj potekal pas neviht. Območje od severne Irske do Norveške bodo predvidoma zaznamovale najnižje temperature na evropski ravni.


V Sloveniji smo lahko že v začetku junija izmerili precej poletne temperature (okoli 30 stopinj Celzija). Se bo ta trend nadaljeval do konca meseca? Kakšne temperature lahko pričakujemo julija in avgusta? 

Vse do konca meseca junija lahko pričakujemo, da bodo temperature višje od povprečnih za ta čas. V juliju in avgustu bomo verjetno priča daljšim obdobjem, ko bodo temperature presegale 32 stopinj Celzija. Na nekaterih nižinskih legah se bodo lahko temperature občasno povzpele tudi do 38 stopinj Celzija. V Sloveniji lahko tako čez poletje pričakujemo precej višje temperature od povprečnih.

Kako bo v Sloveniji čez poletje z vročinskimi valovi? Kako pogosti naj bi bili in kako dolgo bi lahko trajali? Kdaj naj bi poletna vročina popustila?

Podatki kažejo, da bo do vročinskih valov prišlo v juliju in avgustu. Vročina naj bi popustila ob koncu avgusta in septembra. Po definiciji Znanstvenega posveta o vročinskih valovih Slovenskega meteorološkega društva je vročinski val obdobje najmanj treh zaporednih dni s povprečno temperaturo nad izbrano mejo, ki je odvisna od vrste podnebja. Za zmerno podnebje hribovitega sveta je ta meja 22 stopinj Celzija, za celinsko podnebje 24 stopinj Celzija in za zmerno sredozemsko podnebje 25 stopinj Celzija. Povprečna temperatura je povprečje maksimalne in minimalne temperature. Ko govorimo o trajanju posameznega vročinskega vala, je to v tem obdobju težko ugotoviti, saj se bo Slovenija letos nahajala na robu najbolj vročega območja v Evropi. Nekoliko kasneje poleti naj bi prišlo do pojava hladnih front, ki bi jih lahko poneslo daleč na jug in zaradi katerih bi lahko za nekaj dni prišlo do osvežitve.

Foto: Evgeny Karandaev/Shutterstock

Kako pa bo s padavinami? Jih lahko poleti v Sloveniji pričakujemo več ali manj kot običajno v tem obdobju? V katerem delu poletja bi bile te lahko najbolj intenzivne?

Pričakujemo, da bo v letošnjem poletju zapadla podpovprečna količina padavin. Največ padavin naj bi bilo junija in avgusta. Avgusta bo možnost za nastanek padavin povečana zaradi neviht, katerih pogostost naj bi se proti koncu meseca povečevala.


Ali lahko poleti v Sloveniji pričakujemo sušo, točo ali katere druge ekstremne vremenske pojave? Če ja - v katerem obdobju bo najverjetneje prišlo do njih?

Večji del dosedanjega letošnjega leta z izjemo februarja in aprila je bilo v Sloveniji bolj suho vreme kot običajno. April je bil najbolj moker mesec, saj je bila količina padavin v večjem delu države tedaj nadpovprečna. Od prvega januarja do zdaj je po večjem delu države zapadlo le 50-75 odstotkov povprečne količine padavin za to obdobje. Pričakujemo, da bo večji del poletja bolj sušen kot običajno. Glede na dosedanji primanjkljaj padavin in nadaljnje napovedi bo po vsej regiji (tudi izven Slovenije) do suše zelo verjetno prišlo.

Večina padavin bo prišla v obliki neviht in te niso vedno prisotne po vsej državi, ampak lahko nastanejo samo na lokalnem nivoju. Zaradi takih neviht bi lahko sočasno prišlo do močnih sunkov vetra s hitrostjo nad 80 kilometrov na uro, obsežnejše nevihte, ki bi na lokalnem nivoju lahko povzročile hudourniške poplave, pa lahko spremlja tudi toča. Ne moremo izključiti pojava tornada, ampak do takih dogodkov bi lahko prišlo le ob sočasnih specifičnih vremenskih pogojih. Verjetnost, da bi do tega prišlo, je precej majhna.