1 Čudovita energija Šunikovega vodnega gaja 

Foto: Primož Hieng

Dolina Lepene je približno pet kilometrov dolga ledeniška dolina v Julijskih Alpah in ena od manjših stranskih dolin Trente v Triglavskem narodnem parku. Na koncu je izvir s slapom potoka Lepenca, ki se izliva v Sočo. V zatrepu doline je Dom dr. Klementa Juga v Lepeni, ki je priljubljeno izhodišče za dostop do Krnskega jezera, na začetku pa večje turistično naselje z gostiščem in športnimi igrišči. Tam, kjer se dolina Lepene odpira v Trento, se začnejo velika korita Soče. Na tem območju je tudi Šunikov vodni gaj, ki je ustrezno označen. V sebi skriva lepote od pradavnine, a so ga do pred kratkim pozabili pokazati svetu, kot pravijo ljubitelji narave. Zdaj so odstrli le del prekrasne pokrajine, ob kateri nam zastane dih. Na tabli lahko preberemo, da je gaj sredi neokrnjene narave in poln čudovite energije. Energijsko izjemno bogata območja se kopičijo v slapovih in tolmunih. Nadvse ugodno vplivajo na človekovo počutje. 

2 Skoraj povsem okroglo in toplo Podpeško jezero 

Foto: Roman Šipić

Priljubljeno poletno kopališče Ljubljančanov in okoličanov, predvsem tistih iz krajev blizu Brezovice in Iga, je Podpeško jezero, ki mu ribiči pravijo Krimsko, poleg tega tudi Podkrimsko, Jezero pod Planinco ali Jezero pod Sveto Ano. To je kraško jezero pri vasi Jezero v bližini Podpeči, po kateri ima tudi ime. Je na južnem obronku Ljubljanskega barja, vanj pa se stekajo vode površinskih kraških izvirov. Posebnost je podzemni odtok lijakaste oblike, skozi katerega vodi ozko globoko brezno, doslej raziskano do globine 51 metrov. Tako je Podpeško jezero eno najglobljih v Sloveniji. Ima površino okrog 1,2 hektarja, njegov breg oblikuje skoraj popoln krog s premerom približno 130 metrov. Okoliški močvirnat travnik, ki mu domačini pravijo Zajezero, se brez pregiba spusti v vodo. Razglašeno je za naravni spomenik Slovenije. Podpeško jezero je majhen, a v marsičem poseben naravni biser, ki se ponaša tudi z raznovrstnostjo rib. Ribiči lahko lovijo velike krape, ščuke, klene, linje, ostriže in ogromne tolstolobike. Poleti je temperatura vode okrog 25 stopinj, kopališče pa je urejeno na severnem bregu, kjer je tudi gostilna s slovensko hrano. Sence ob vodi, ki je poleti zelo prijetna za kopanje, ni veliko. 

3 Stare toplice zdravijo kožo 

Foto: Primož Hieng

Nedaleč stran od Klunovih toplic v Bušeči vasi blizu Cerkelj ob Krki so še Stare toplice, ki jih uvrščamo med naravne vrednote državnega pomena, saj gre za termalni izvir s tako imenovano termofilno favno. To je naravno ohranjen izvir na poplavni ravnici reke Krke. Stare toplice so pravzaprav nekakšno jezerce s svojevrstno posebnostjo, ki je opazna na gladini vode s temperaturo 32 stopinj. Ta priteka izpod nekakšnega rova, tako rekoč iz nedrij zemlje. V vodi se nenehno sproščajo manjši termalni vrelci, zato je njena temperatura primerna za kopanje. Plavali boste težko, saj v izjemno čisti in topli vodi lahko le ležite. Voda je, tako so povedali tisti, ki vrelce redno obiskujejo, zdravilna za kožo, saj v njej živijo ribice, ki vam bodo pomagale pri odpravljanju številnih kožnih bolezni. Ob Starih toplicah je urejen dostop do vode, prav tako so postavili leseno oporo in leseno klop za počitek. Vsekakor bi veljalo podrobneje raziskati izvir te vode, predvsem pa ugotoviti njeno dejansko zdravilno moč oziroma vrednost. 

4 Rimske Toplice, termalni vrelci in energijski park 

Foto: Brane Piano

Rimske Toplice (213 metrov) so v manjši kotlini ob reki Savinji, cesti in železnici, ki povezuje Celje in Zidani Most z Ljubljano. Dolino obdajajo gozdnata pobočja okoliških hribov z bujno vegetacijo eksotičnih rastlin. Rast omogočata blago predalpsko podnebje in bližina termalnih vrelcev. V zdraviliškem parku so drevesa in rastlinje z vseh celin sveta. Tu rastejo svetovno znane orjaške sekvoje ali mamutova drevesa, kanadska čuga, japonska hiba, japonska cipresa, tisa, virginijski brin in kalifornijska cedra. Že Rimljani so znali ceniti mir, počitek in sprostitev. Prav oni so zgradili prve kadi ob termalnih vrelcih. O vsem tem pričajo najdbe starega denarja in kamnite plošče z napisanimi imeni ozdravljenih bolnikov. Poleg celotne ponudbe Rimskih term v Rimskih Toplicah je posebnost Ruska steza, kjer so energijske točke. V termah se ponašajo z ugodnimi podnebnimi razmerami, zdravilno termalno vodo iz dveh vrelcev, nadstandardno opremljenimi sobami in parkom s 24 energijskimi točkami. V njem je posajeno drevje z vsega sveta, ki so ga gosti podarili v zahvalo za ozdravitev.