1 Posočje 

Na Krnsko jezero vodi senčna pot, naprej se lahko odpravite tudi na Krn. Foto: Kato08/Shutterstock

Mrzla Soča hladi zrak tega območja, jutranje in večerne temperature so prav sveže, s športom se je mogoče ukvarjati tudi čez dan, a ne pozabite na zaščito kože pred soncem in pokrivalo za glavo. Kjer koli v Posočju in kadar koli v dnevu je že skok do reke dovolj za ohladitev telesa in glave. Krajši sprehod do Šunikovega vodnega gaja in kratek vzpon na slap Boka sta samo dve od mnogih možnosti, ki jih izletnikom ponuja zelena reka. Za poletje primeren je tudi pohod na Krnsko jezero, saj je večina poti iz Lepene povsem gozdna in senčna, na vrhu pa vas bosta pričakala svež hladnejši zrak in celo zaplata snega. 

2 Jezersko 

Planšarsko jezero na Jezerskem ponuja ohladitev na skoraj tisoč metrih višine. Foto: Rene Walter/Shutterstock

Ker Jezersko leži na skoraj tisoč metrih nadmorske višine, vas bodo tam tudi v največji vročini čakale prijetne temperature. Tisti manj telesno pripravljeni lahko uživajo na sprehodu okoli Planšarskega jezera, nad Ankovo domačijo izvira zdravilna mineralna voda, imenovana Jezerska slatina, ob športnih dejavnostih pa vas bodo spremljali pogledi na Kamniško-Savinjske Alpe. Za tiste, ki se ne bojijo vzponov na skoraj dva tisoč metrov, pa je Jezersko odlično izhodišče za vzpon na različne dvatisočake, ki ga obkrožajo, med njimi so Grintovec, Skuta in Velika Baba. 

3 Brez smuči na smučišče 

Pot med krošnjami je dolga 1043 metrov in leži v osrčju mogočnih pohorskih gozdov. Foto: Svetlana Kurapova/Shutterstock

Dobre možnosti za pobeg pred vročino ponujajo slovenska smučišča. Ko torej ob koncu tedna ne veste, kam na pohod ali kolesarski izlet, pomislite, kam bi se pozimi odpravili s smučmi, zdaj pa pač pojdite brez njih. Na Rogli boste našli krajše in daljše pešpoti, med njimi je tista do Lovrenških jezer, ki ležijo med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Po Lovrenškem barju so urejene lesene brvi, lahko pa se povzpnete tudi na razgledni stolp. Dobro znana je Pot med krošnjami, ki popelje v osrčje gozdov, na Pohorju pa so tudi proge za kolesarje vseh ravni znanja. Na Krvavcu vas bodo prav tako pričakale prijaznejše temperature kot v mestih, od tu se lahko vzpnete na Veliki Zvoh, najvišjo točko smučišča. Za lep razgled na Bohinjsko jezero se poleti velja odpraviti na Vogel, z gondolo pa se povzpnete tudi na Kanin, a vsekakor se tja ne odpravljajte poletno opravljeni, saj vas lahko pričaka sneg.