1 Nanos 

Foto: Maksym Deliyergiyev/Shutterstock

Vedno se peljemo mimo njega proti morju, Lipici … Ampak na Nanosu najdete idilično turistično kmetijo Abram, od koder vodijo številne sprehajalne poti. Lahko se umaknete v mir in tišino. Prav tako pa ne boste ostali lačni. Abramovi so izjemni gostitelji. Še danes pripravljajo kruh, ki se topi v ustih, narejen po receptu stare tete Ice.

2 Rakov Škocjan 

Foto: totajla/Shutterstock

Avtocesto zapustite odcep pred Postojno in prespite ob Cerkniškem jezeru. Ob jezeru, v vasi Žerovnica na turistični kmetiji Logar, sem pred leti preživel izjemno pester teden. Doma pridelujejo jagode, ki jih sveže prinesejo na mizo, iz njih delajo marmelade in žganja. Iz Žerovnice imate ogromno možnosti za izlete v okolici. Lahko si ogledate skrivnostno in pristno Križno jamo. V Markovcu poiščete Miho Mlakarja, ki vas bo popeljal na opazovanje medvedov. Blizu sta grad Snežnik, Slivnica.

3 Drežnica in Koseč 


Dolina Soče ni samo Bovec. Raziščite Drežnico in bližnjo vasico Koseč, kjer je turistična kmetija Kranjc. Ste sploh že kdaj slišali za Koseč? Pod vasico je skrit spektakularno lep slap, pot do njega pa poznajo le domačini. Koseč in Drežnica sta obdana z gorami. Kralj kulise je seveda Krn, v bližini je sramežljiva Batognica. Gora je danes 15 metrov nižja kot pred prvo svetovno vojno. Zakaj? No, to vam bodo razložili v Kobariškem muzeju. Ko boste že v Kobaridu, si oglejte še muzej mlekarne Planika.

4 Prelepa Štajerska 

Foto: Svetlana Kurapova/Shutterstock

Pod Pohorjem je krasna kmetija Urška. V okolici je Rogla, kjer vam pohodov ne bo zmanjkalo. Sprehodite se med krošnjami dreves. Spoznajte vesolje v Vitanjah. Blizu je tudi slikoviti in vinorodni Zlati grič.

5 Zasanjana Dolenjska 

Foto: Danilo Kesic/Shutterstock

Poznate turizem v zidanicah, kjer je v prenočitev vključena tudi polna vinska klet cvička? Iz zidanic se lahko odpravite na mirno plovbo na Rudolfovem splavu po sanjavi Krki. Na Matjaževi domačiji lahko spoznate življenje nekdaj, raziščete deželo kozolcev v Šentrupertu.

6 Kolpa 

Foto: Anže Furlan/Shutterstock

Radi pozabimo na našo prelepo Belo krajino. Raziščite krajinska parka Kolpa in Lahinja ter prespite v Damlju, ki je le streljaj od Kota – najjužnejšega kraja v Sloveniji. V Damlju je turistična kmetija Žagar. Pri njih si lahko izposodite kanu. Spoznajte tudi značilnosti pisank, belokranjske noše in čarobne steljnike.

7 Prekmurje 

Foto: Janez Zalaznik/Shutterstock

Ogledate si ga lahko od zgoraj – s stolpa Vinarium. V Filovcih se potopite v skrivnosti izdelovanja lončenih izdelkov ter jih poiščite v cerkvi v Bogojini. Tja jih je umestil arhitekt Plečnik. Že stoletja Mura poganja tudi slavne mline in moka iz njih je res posebna, tako kot njihovo bučno olje in čokolada Passero. Ko boste zaspani, se zapeljite do Ferencovih. Gospodinja pripravlja izvrstno hrano. Njena prekmurska gibanica je poezija na krožniku.

8 Gorenjska 

Foto: Hunyadi Marton/Shutterstock

Blizu najlepše ohranjenega srednjeveškega mesta v Sloveniji, Radovljice, je kamp Šobec. V Radovljici pa izvrstne gostilne, čebelarski in lekarniški muzej ... O dolini Bohinja je Agatha Christie nekoč dejala, da je prelepa za kriminalni roman. Tamkaj vas bo v hostlu Minka sprejela Katja. Obljubim, da boste uživali. Sprehodite se po odmaknjenih bohinjskih planinah. Sanjska je tudi Kranjska Gora. Povzpnite se na Tromejo – Peč in sončni vzhod doživite iz Italije, skozi Slovenijo do Avstrije. Nepozabno. Na meji z Avstrijo je tudi Koroška. Prespite na Kopah in se sprehodite do Lovrenških jezer, oglejte si mesto glasnika miru – Slovenj Gradec. Zapeljite se do Kotelj in spoznajte kraje, kjer je Prežihov Voranc materi nabral solzice.

9 Kras in Goriška Brda

Foto: Miha Travnik/Shutterstock

Obiščite Tomaj in prespite pri Škerljevih. Njihov teran in teran Lisjaka iz Dutovelj sta brez dvoma najboljše zdravilo za anemijo. V Tomaju se lahko poglobite v življenje Srečka Kosovela ali pa se zapeljete v Štanjel s prečudovitim Ferrarijevim vrtom. Na drugi stani so naša čudovita Brda. Niste bili v Brdih, če si jih ne ogledate s stolpa v Gonjačah. Mimogrede se ustavite v Šmartnem in pot nadaljujte do Dobrovega. Prespite lahko pri Mariu v Gonjačah.

10 Idrijsko in Cerkljansko

Foto: Barbara_C/Shutterstock

Oglejte si skrito bolnišnico Franja, občudujte aragonitne ježke v Ravenski jami, spoznajte jamo Divje babe, kjer je na piščal igral že neandertalec. Podajte se v podzemlje Idrije, ki je tako dolgo, da bi z enim ravnim rovom menda prišli do Berlina. Prespite pa lahko na turistični kmetiji Želinc. S polnimi želodci bo še bolj prijetno.