1 MRZLICA (1122 m) 

Veliko se jih na Mrzlico odpravi prvega maja, ko je organiziran tradicionalni pohod. Če želite več miru, za družinski izlet izberite kakšen drug dan. Ne glede na to pa je pohod na Mrzlico vedno lep podvig, saj je njeno širše območje zajeto v krajinski park, ožji del pa tudi v Naturo 2000. Na vrh se lahko podate z bližnjega Kala. Pot ni ne dolga ne naporna pa še dve planinski koči sta vmes (Planinski dom na Kalu – 946 metrov in planinski dom na Mrzlici – 1093 metrov). Izhodišče je pri smučišču Rajska dolina na Kalu. Štajersko avtocesto je treba zapustiti na izvozu Trojane in se skozi Zagorje ob Savi mimo Trbovelj zapeljati do Hrastnika. V zgornjem delu mesta kažipot »Rajska dolina« usmerja na vzpenjajočo se asfaltirano pot do smučišča. Na sedlu med Kalom in Mrzlico lahko opazimo skrivnostni kamen, o katerem ljudski glas pravi, da so ga postavili Turki med osvajalskimi pohodi, bodo pa, pravi avtor, otroci gotovo našli še dodatne zanimive razlage o njegovem namenu. 


2 MIRNA GORA (1047 m) 

Avtor začne opis gore s pravljico: »Nekoč je v jami pod vrhom živel strašen zmaj, ki ni znal drugega kot ljudem delati škodo, zato je bil že tako bolj ubog pridelek belokranjskih kmetov še manjši. Ljudje so ga imeli dovolj, zato so le streljaj pod vrhom zgradili cerkvico sv. Frančiška; zmaja je ukrotila in tako je nemirna gora postala – Mirna gora.« Pot je torej varna, zmaj je ukročen.

Izhodišče za pohod je vas Vrčice. Do nje pridemo po dolenjski avtocesti, ki jo zapustimo v Ivančni Gorici. Skozi Muljavo se peljemo ob Krki do Soteske, kjer zavijemo proti Črnomlju. Kmalu za prevalom, ko se cesta prevesi proti Beli krajini, je vas Vrčice. Na poti na Mirno goro je mogoče najti številne zanimivosti: zapuščeni vasi Kočevarjev, Škrilj in Kleč, gozdno učno pot ter razgledni stolp na Mirni gori. Odpočijete in okrepčate si lahko v Planinskem domu na Mirni gori. 


3 SNEŽNIK (1796 m) 

Snežnik je najvišja gora v Sloveniji zunaj območja Alp in zagotovo tista, ki premore največ gozdnih površin. V bližini naletimo na veliko zanimivosti: Babno Polje, kraj z najnižjo izmerjeno temperaturo v Sloveniji, grad Snežnik pri vasi Kozarišče, Križno jamo, ogleda vredno podzemlje z jezeri.

Izhodišče za vzpon na Snežnik je na Gašperjevem hribu. Primorsko avtocesto zapustite na izvozu Unec ter se skozi Rakek in Cerknico pripeljete na Bloško Polico, kjer zavijete desno v Loško dolino do Starega trga pri Ložu. V Pudobu zavijete desno do vasi Kozarišče in gradu Snežnik, kjer se asfalt konča. Po makadamski cesti nadaljujte do Leskove doline, za njo pa levo navzgor do parkirišča pod Gašperjevim hribom. Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.