Spomnimo, v večjem delu Slovenije je bila lanska zima nadpovprečno topla in namočena ter podpovprečno osončena. Odklon temperature zraka od povprečja tridesetletnega obdobja je bil dve stopinji Celzija, kar uvršča zimo 2020/21 med sedem najtoplejših od leta 1961. Zimske razmere, kakršnih smo bili vajeni pred več desetletji, so bile ponekod v visokogorju in alpskih dolinah, drugod je bila zima mila, v februarju s temperaturnimi rekordi navzgor. Kaj lahko pričakujemo v sezoni 2021/22?

V primerjavi s preteklo zimo vpogled v razvoj zimskega vremena nakazuje, da bo letošnja zima hladnejša na območju celotne Evrope. Odmik bo od –0,6 do –2,8 stopinje Celzija. Več dejavnikov vpliva na vreme pozimi na stari celini. Intenzivnejši bo vremenski fenomen La Niña. Temperatura morja v ekvatorialnem območju Tihega oceana je nižja od povprečja, pojav La Niñe bo zmeren do močan. Predvidoma bo največji negativni temperaturni odklon dosežen zgodaj januarja prihodnje leto. 

Napoved za Slovenijo za zdaj kaže, da se bo občutneje ohladilo sredi decembra, vpliv hladnega zraka bo izrazitejši prav posebno okoli božiča. Bližje novemu letu bo, nižje bodo temperature. 

Zimske razmere narekujejo tudi zračni vzorci nad Atlantikom, kajne? Kako pa je s cirkulacijo oceana in prenašanjem tople oziroma hladne vode?

Vode Atlantskega oceana ob zahodni Evropi so toplejše kot v istem obdobju lani, medtem ko so vzhodno Sredozemlje, Črno morje in velik del območja arktičnega polarnega kroga izrazito hladnejši kot v istem obdobju lani. Kombinacija učinkov dekadnega temperaturnega vzorca (PDO) v severovzhodnem Tihem oceanu, ki je v tako imenovani hladni fazi (- PDO oziroma negativen indeks pacifiške dekadne oscilacije) ob dnu sončnega, to je solarnega minimuma, utegne prispevati k padcu temperatur v Evropi in večji verjetnosti za snežne padavine. 

Letošnja zima bo bolj mrzla od dolgoletnega povprečja. Foto: KariDesign/Shutterstock

Se bo mrzel zrak širil tudi nad Slovenijo?

V Ljubljani lahko v prihajajoči zimi pričakujete najnižje temperature v zadnjih petih letih, spust bo nekoliko pod vrednostjo dolgoletnega povprečja. Kazalniki padavin ne bodo dosegali lanskih, vendar bodo te v treh zimskih mesecih za okoli 23 odstotkov presegle dolgoletno povprečje. To še ne pomeni, da bo zima bogata s snegom, a vendar – pogrešili ga ne boste. 


Na začetku oktobra so se jutra marsikje po Sloveniji začela s slano, toplejši jugozahodnik je potem prinesel gorka jutra in popoldneve. Pravo babje poletje smo imeli. Kaj nam prinaša november?

Lanski november je bil zelo hladen, celo najhladnejši v devetih letih, povprečna mesečna temperatura je bila krepko pod dolgoletnim povprečjem. Letošnji bo toplejši, nad dolgoletnim povprečjem. Jesen v trimesečju od septembra do konca novembra ne bo prinesla večje količine padavin, pravzaprav bo najbolj sušna v trinajstih letih in četrta najmanj namočena v obdobju šestintridesetih let.

Kakor koli obrnemo, zaznavnega odmika od pretoplih let, vključno z izrednimi vremenskimi dogodki, zaradi podnebnih sprememb ni. Po letu 2015 se je zvrstilo šest najtoplejših let. Tudi nekatere do zdaj objavljene sezonske napovedi meteoroloških centrov kažejo na majhno verjetnost, da bodo od 1. decembra 2021 do 28. februarja 2022 temperature okoli dolgoletnega povprečja.

V prvi polovici zime ni pričakovati ekstremne temperaturne raznolikosti. Napoved za Slovenijo za zdaj kaže, da se bo občutneje ohladilo sredi decembra, vpliv hladnega zraka bo izrazitejši prav posebno okoli božiča. Bližje novemu letu bo, nižje bodo temperature. Mrzlo bo tudi februarja. 

Padavin bo manj kot lani, a malo nad dolgoletnim povprečjem, hladno vreme bo prineslo sneg pozno decembra in v začetku januarja. 

Vmes bo zima torej bolj kot ne povprečna oziroma s spremenljivim lokalnim vremenskim dogajanjem?

Lani decembra in v začetku januarja je bilo zelo namočeno. Letos bo hladneje, temperature bodo najnižje v štirih letih – ampak spet, brez posebnih odmikov od povprečja. Padavin bo manj kot lani, a malo nad dolgoletnim povprečjem, hladno vreme bo prineslo sneg pozno decembra in v začetku januarja. To je sicer vrhunec zimskega obdobja pri vas. Večje pošiljke snega v višje ležečih predelih so najbolj verjetne konec decembra, sredi januarja in od sredine do konca februarja. 

VREMENSKA NAPOVED ZA ZIMO 2021/2022 
Temperaturni odklon meteorološke zime 2021/2022 glede na lansko obdobje: skoraj povsod po Evropi bo hladneje. Odstopanje bo od –0,6 do –2,8 stopinje Celzija. 

POVPREČNE TEMPERATURE ZRAKA GLEDE NA LANI 
Časovni potek povprečnih tedenskih temperatur v meteorološki zimi 2021/2022 za Ljubljano kaže, da bo zadnji decembrski teden in v februarju najhladneje, v najizrazitejšem mrzlem tednu konec februarja za skoraj 10 stopinj Celzija hladneje od lanskega primerljivega tedna.