Zaobljube gibanja in zdravega življenja ponavadi naredimo septembra ali januarja. Je maja že prepozno, da začnemo, če želimo biti »fit v kopalkah«?

To je odvisno tudi od tega, kakšno je naše izhodiščno stanje in kakšno predstavo imamo o idealni poletni postavi. Glede na to, da je poletje tik pred vrati, bi morali ukrepati drastično, kar pa ni najboljša in najbolj zdrava rešitev. Nikoli pa ni prepozno, da uvedemo gibanje in zdravo prehranjevanje. Morda to poletje še ne boste dosegli želene postave, vam pa obljubim, da se boste v prihodnjem v svoji koži počutili precej bolje, če bosta postala del vašega življenjskega sloga. 

Na začetku sta pomembni tudi zmernost in postopnost. Preveč vadbe in previsoka intenzivnost lahko v začetku izzoveta neželene učinke vadbe, s tem pa marsikoga odvrne od športnega udejstvovanja. 

Osebni trenerji prej kot diete in kampanjsko telovadbo priporočate zmernost vse leto, a zakaj nam je to tako težko? Zakaj začnemo ljudje o vadbi razmišljati šele, ko ob cesti vidimo prve plakate z oglasi za kopalke?

Odvisno od posameznika, je pa pri večini tako, da smo pripravljeni narediti spremembo šele takrat, ko je bolečina dovolj velika, pa naj gre za zdravstvene težave ali ko ne moremo več zapeti hlač. Potrebujemo le dovolj močan vzvod, ki nas bo premaknil iz območja udobja. 

Foto: Nina Buday/Shutterstock

Katero aktivnost bi priporočili nekomu, ki se že nekaj let ni ukvarjal s športom, pa bi rad začel?

Predvsem aktivnost, v kateri bo užival, saj bo le tako postala del življenjskega sloga. Na začetku sta pomembni tudi zmernost in postopnost. Preveč vadbe in previsoka intenzivnost lahko v začetku izzoveta neželene učinke vadbe, s tem pa marsikoga odvrne od športnega udejstvovanja.

Kako pa premagati nejevoljo in željo, da vržemo puško v koruzo, ki skoraj vedno sledi odločitvi, da zares začnemo vaditi?

Motivi za začetek in tudi nadaljevanje procesa športne vadbe so različni, a so vsi povezani z željo po spremembi. Kljub veliki želji se na poti pojavijo različne ovire, s pomočjo katerih preverimo, kako močno si želimo spremembe. Pri ohranjanju motivacije za gibanje imajo pomembno vlogo dobro postavljeni cilji, zato si postavimo jasne, natančno določene, stvarne in merljive. Le tako bomo lahko spremljali napredek in ohranjali motivacijo oziroma željo po spremembi. 


Med epidemijo je mnogo ljudi začelo vaditi doma, sami ali s pomočjo trenerja po videopovezavi. Kako ocenjujete rezultate takšnih vadb?

Ta način vadbe je bil zelo dobro sprejet, saj so ljudje spoznali, kako malo potrebujemo za kakovosten trening. Tudi sam del vadb še vedno opravim tako. Za specifične cilje je potreben obisk fitnesa oziroma prisotnost trenerja, a za večino so tudi tovrstne vadbe lahko odlično orodje za dosego želenih ciljev.

Se ljudje že vračajo v telovadnice in fitnese? Kakšno je vzdušje?

Ker smo vsi nestrpno čakali na odprtje fitnesov, lahko rečem, da je vzdušje končno spet pozitivno. V tem trenutku je obseg dela trenerjev kar precej povečan. Tudi jaz sem moral v svojem studiu ravno zato razširiti ekipo trenerjev.