Skrivnost tibetanskih menihov, ki so iz roda v rod prenašali znanje o ohranjanju večne mladosti, je zahodnjakom prvič predstavil leta 1939 Peter Kelder, pri nas svetovno uspešnico poznamo v knjigi z naslovom Vrelec mladosti. Gre za pet vaj, ki z vsakodnevnim izvajanjem in sočasnim dihanjem pomagajo ohranjati gibljivo in prožno hrbtenico, ravnovesje hormonskega sistema in presnove, krepijo imunski sistem, vračajo vitalnost in življenjsko energijo. Vaje delamo v sklopu, najprej trikrat na teden in na vsakih sedem dni število povečamo za dve ponovitvi. Postopoma nadaljujemo do končnih 21 ponovitev, ritual je dolg okoli 20 minut.  

1. vaja: Energija

Iztegnemo roke, s stopali stojimo v širini ramen in se začnemo vrteti okoli svoje osi v smeri urnega kazalca. Ves čas gledamo v isto smer. Vaja pospešuje pretok energije skozi sedem energijskih centrov, ki po večini azijskih celostnih medicinskih sistemov sestavljajo človeško telo.

2. vaja: Zemlja 

Sproščeno ležemo na hrbet, z rameni se dotikamo tal. Roke iztegnemo ob telesu in dlani položimo na tla. Ob globokem vdihu hkrati dvignemo glavo čim bližje prsnemu košu in noge do navpičnega položaja. Med izdihom se vrnemo v začetni položaj. Vaja krepi trebušne in prsne mišice ter po tradicionalni kitajski medicini aktivira centralni meridian po sredini telesa.

3. vaja: Zrak 

Pokleknemo, hrbtenica je vzravnana, glavo spustimo proti prsnici. Ob globokem vdihu se z rameni nagnemo nazaj, pri čemer naj bo spodnji del telesa čim bolj pri miru. Roke upremo na zadnjico. Med izdihom se vzravnamo in brado sklonimo na prsni koš. Vaja razteza hrbtenico, odpira sprednji del telesa in polni srčno čakro.

4. vaja: Voda 

Sedimo na tleh in iztegnemo noge v širini ramen. Roke položimo ob telo, glavo spustimo proti prsim. Ob vdihu jo nagnemo nazaj in obenem dvignemo telo do vodoravnega položaja – naredimo most. Ob izdihu se počasi vrnemo v začetni položaj. Z vajo povečujemo gibljivost ramenskega obroča, krepimo hrbtne, zadnjične in stegenske mišice.

5. vaja: Ogenj 

Roke in noge iztegnemo v čim bolj naraven položaj. Ob vdihu dvignemo boke, glavo potisnemo proti prsnemu košu. Ob izdihu se spustimo v začetni položaj, ki je podoben skleci, in glavo nagnemo nazaj. Vaja povečuje prožnost mišic rok in nog, utrjuje hrbet in trebuh ter na energijski ravni ustvarja povezavo vsega telesa.