Poletje je v polnem razmahu in v tem letnem času še posebej veliko časa preživljamo zunaj. Možnosti za športne aktivnosti na prostem je na pretek: tek, kolesarjenje, hoja v hribe, tenis, supanje, številni skupinski športi z žogo … Po koncu takšnih aktivnosti je zelo priporočljivo, da razbremenimo noge.

To lahko storimo z inverznim položajem, kakršen je na primer sveča. Dovolj pa bo tudi že, če se boste samo za nekaj minut ulegli na hrbet, dvignili noge in jih naslonili ob steno. Slednje se priporoča tudi vsem, ki imate težave z otekanjem nog ali krčnimi žilami. Z redno prakso inverznih položajev se namreč težave lahko zelo omilijo.

Inverzni položaj, prikazan v tokratnem videoposnetku, je nekakšna podprta različica položaja, ki ga v jogi imenujemo viparita karani. Gre za položaj, ki zelo umirja in sprošča, saj udobno nameščeni v njem lahko vztrajamo kar nekaj časa. Sama ga izvajam vsak dan tik pred spanjem, tako da se potem samo še premestim v posteljo in zaspim. 


Poglejmo na svoje probleme z druge perspektive

Zanimiva je tudi simbolika, ki jo nosijo vsi inverzni jogijski položaji. Učijo nas namreč drugačnega pogleda na določen problem ali na življenjsko situacijo, v kateri smo se znašli. Prav zanimivo je opazovati, kako dojemamo svoje težave, ko jih znamo pogledati z druge perspektive.


Sama podoben uvid doživim, ko prispem na vrh hriba in se ozrem v dolino. Ali pa ko potujem z letalom in gledam pod sabo miniaturno pokrajino. Kadar letim z brniškega letališča, letalo med vzletom včasih zavije na način, da pod sabo za hip uzrem hišo, v kateri živim. In nato samo še opazujem, kako se ob dviganju v nebo problemi mojega vsakdana manjšajo, postajajo nepomembni. Zgolj odhajam v drug kraj in kar naenkrat je vse nekako lažje.

In tega nas uči tudi joga. Namreč sposobnosti, da se znamo od določenega problema oddaljiti in ga pogledati na drugačen način. Da se skušamo vanj čustveno čim manj vpletati, ker ni del našega bistva, ampak zgolj in samo eden od tisočih izzivov, s katerimi se čisto vsak od nas srečuje na popotovanju skozi življenje. Kakšen vpliv bodo ti izzivi imeli na naš notranji mir, je v veliki meri odvisno od nas samih.

TUKAJ si oglejte še druge dele Onine poletne šole dobrega počutja! S klikom na to povezavo se lahko prijavite in naslednji del boste prejeli na vaš elektronski naslov. 6. avgusta bo na voljo še zadnji - osmi del, v katerem bomo vse naučeno povezali v celoto - v prakso, ki jo boste lahko kadarkoli izvajali sami doma.