Pet vaj, ki bodo prebudile naše telo, sta nam zaupali Rebeka Vegelj in Jelena Sangarelo, ustanoviteljici znamke za boljše življenje Melon & Lime, ki je pred kratkim predstavila uporabnikom podloge za jogo z vsebino. S pomočjo jogistke Katarine Tavčar, učiteljice joge vinyasa v Ljubljani, jih boste z lahkoto usvojili.


Položaj drevesa
Drevo je asana, v kateri so napete mišice celotnih nog in mišice osrednjega dela telesa. Ta položaj krepi noge, trebuh, zadnjične mišice, obenem pa spodbuja moč koncentracije. Odličen je za doseganje zbranosti in pomiritev.
Izvedba položaja
1 Poiščite ravnotežje na eni nogi. Stopalo proste noge pritisnite na gleženj, meča ali notranjo stran stegna stoječe noge, pri čemer je pomembno, da stopala ne potiskate ob koleno. Roke postavite v položaj molitve ali jih iztegnite nad glavo. Pogled usmerite naravnost predse in se osredotočite na statično točko.
2 Predstavljajte si, da ste drevo, zakoreninjeno v nogi, na kateri stojite, in rastoče navzgor ter navzven skozi roke. Pomemben del ravnotežja so majhni premiki, zato se poigrajte s položajem rok in nog, dokler ne najdete stabilnega položaja, v katerem izvedete od 10 do 20 počasnih vdihov in izdihov. Poslušajte svoje telo. Če je položaj za vas boleč, spustite nogo in prislonite nožne prste na podlogo, stopalo pa na gleženj noge, na kateri stojite.
3 Ponovite vajo še na drugi nogi.


Zasukana poševnica s spuščenim kolenom
Ta asana oblikuje in okrepi celotno telo od znotraj in zunaj. Pomaga pri raztezanju stegenskih mišic, dimelj, prsi in ramen. Položaj krepi stegna in gležnje ter stimulira trebušne organe in pljuča, kar izboljšuje prebavo, presnovo in dihalno kapaciteto.
Izvedba položaja
1 Iz položaja gore stopite z levo nogo nazaj in spustite levo koleno na podlogo. Desno koleno naj bo nad desnim gležnjem. Dlani spojite v položaju molitve na prsnici. Z aktiviranimi trebušnimi mišicami se s celotnim trupom zasukajte v desno, nato pa levi komolec zataknite na zunanjo stran desnega stegna. Pogled je usmerjen v desno. Poslušajte svoje telo in se zasukajte zgolj toliko, da čutite razteg, vendar vas nikjer ne boli.
2 Ponovite položaj še na drugo stran, pri čemer na vsaki strani ostanete za 10 polnih vdihov in izdihov. Pri vsakem vdihu podaljšajte hrbtenico in z izdihom malenkost poglobite zasuk.


Bojevnik III
Ta položaj bo okrepil vaše noge, gležnje, ramena in hrbet in hkrati oblikoval vaše celotno telo, še posebno pa trebušni del. Spodbuja tudi lepšo držo in pomaga stabilizirati ravnotežje.
Izvedba položaja
1 Iz položaja gore, v katerem z obema nogama in stopali tesno skupaj trdno stojite na tleh, spojite dlani v položaj molitve na prsnici. Počasi dvigajte levo nogo in obenem nagibajte trup naprej, dokler ni vzporeden s tlemi. Za boljše ravnotežje položite konice prstov na podlogo, sicer pa roke iztegnite naravnost predse, da so kot podaljšek trupa vzporedne s tlemi.
2 Zavestno vključite mišice osrednjega dela telesa in položaj zadržite od 8 do 12 globokih vdihov, nato zamenjajte stran.


Položaj pluga
Plug je najbolj učinkovit proti koncu vadbe, ko je telo že ogreto. Zaradi pritiska na grlo naj bi pomagal stimulirati ščitnico in pospešiti presnovo. Pomaga okrepiti trebušne mišice ter hkrati razteza mišice zadnjice, spodnjega dela hrbta in kolensko tetivo.
Izvedba položaja
Leže na hrbtu z uporabo trebušnih mišic privzdignite noge nad glavo. Podprite spodnji del hrbta z rokami, medtem pa počasi iztegujte noge, dokler ne dosežete podloge s prsti nog. Pazite, da so noge iztegnjene. Če se stopala ne dotikajo tal, podprite križ z rokami. Pazite, da je vrat vedno zravnan, in ostanite v položaju od 5 do 10 počasnih vdihov in izdihov.


Položaj sveče
Položaj sveče sledi plugu. Podobno kot plug stimulira ščitnico in pospešuje presnovo. Tako kot drugi obrnjeni položaji tudi sveča izjemno pozitivno vpliva na srce, pljuča, endokrine žleze in možgane.
Izvedba položaja
Iz položaja pluga pokrčite kolena in podprite hrbet z rokami, medtem ko dvignete noge navpično v nebo. Pazite, da položaj glave in vratu ostane enak. V pasu ohranite majhen nagib, da odvzamete pritisk z vratu. Občutite dih v grlu. V položaju ostanite od 15 do 20 globokih vdihov in izdihov.
Podloge za jogo Melon & Lime, ki s tehnološko dovršenostjo uporabnikom prinašajo še več vsebin s področja vadbe in dobrega počutja, lahko naše bralke trenutno kupite tudi s posebnim popustom. Vse, kar morate storiti, je, da v spletni prodajalni Melon & Lime v okvirček za popust vpišete kodo ONAPLUS10