Primorka morsko modrih oči, ki izžareva pristno zadovoljstvo in prijaznost obenem, je pred nekaj dnevi na instagramu objavila svoje fotografije v kopalkah in pripisala »It's all about finding the calm in the chaos« (Vse je v tem, da v kaosu najdeš mir.). Povprašali smo jo, kako ji uspeva ohranjati brezhibno postavo in kako tudi sicer skrbi za zdravo telo. 

Ne gre za to, da imaš manj celulita in raven trebuh, ampak da razbremeniš glavo. Ko telovadiš, si z mislimi tam in ne razmišljaš o težavah ali službi. To je ključno. Telovadiš in hkrati glava počiva, sebi daš možnost, da narediš nekaj dobrega za telo in moč. 

Kako se vaša športna aktivnost razlikuje poleti in jeseni?

Ni prav veliko razlike, saj sem aktivna vse leto, in to je tudi skrivnost zdravega videza in postave. S pomočjo športa odganjam stres in slabe misli, zato je zame miganje ključno. Poleti sicer ne igram dvoranske odbojke, vendar plavam vsak dan, tako da vse skupaj nadomestim. 

Kaj pa zima?

Izkoristim jo za konce tedna na snegu in tudi za hribe, kar je zame prav neobičajno, saj sem morski človek, a v zadnjih letih se je v meni nekaj premaknilo. 

Ste kdaj kaj trenirali tudi zares, imate celo kakšno medaljo?

Imam! Za skok v višino in odbojko. Od nekdaj mi je šport zelo pri srcu, edino teka nisem marala, a zdaj tudi tečem, bolj zato, da dobim malo kondicije, kot zaradi užitka. Priznam, da me tek še vedno ne navdušuje. 


Kolikokrat na teden se posvečate vadbi?

Vsak dan, če se le da, sicer vsak drugi dan. Sem zelo pridna, mislim pa, da je le stvar glave in discipline ter da ne iščeš in najdeš izgovorov, temveč preprosto narediš. Odlično je, ker veliko telovadim doma, kar pred televizijo, to mi je zelo všeč.

Pa se vam kdaj ne ljubi oziroma raje ostanete doma?

Tudi to se je že zgodilo in takrat poslušam sebe. Zgodi se, da sem zelo utrujena, včasih res ne utegnem ali imam preveč dela in potem misli kar bežijo. Tedaj preprosto preskočim in se ne počutim krive, ker vem, da je samo izjema.

Zakaj je treba skrbeti za svoje telo?

Zato ker je telo povezano z umom in mi smo celota. Ne gre za to, da imaš manj celulita in raven trebuh, ampak da razbremeniš glavo. Ko telovadiš, si z mislimi tam in ne razmišljaš o težavah ali službi. To je ključno. Telovadiš in hkrati glava počiva, sebi daš možnost, da narediš nekaj dobrega za telo in moč. Potem je tukaj disciplina, ki jo v življenju moraš imeti – brez discipline ne prideš nikamor. 

Ali spodbujate h kakšnemu športu tudi svojo hčerko?

Moja Sofia telovadi ves dan, že zato, ker nenehno pleše in ustvarja koreografije, po drugi strani hodi na atletiko in je sploh zelo športna. 

Ne maram jesti pozno zvečer in ne maram stvari, ki so preveč slane, saj se na koži resnično vse pozna, sploh ko nisi več star 20 let in imaš oddajo ob sedmih zjutraj. 

Ali je kakšna preprosta vaja, ki jo naredite vsak dan doma, kar tako, mimogrede?

Običajno so to vaje za raztezanje, ki smo jih delali pri klasičnem baletu. Te mi veliko pomagajo in opažam lepe, podolgovate mišice na nogah. Doma je vsaka višja površina dobra za takšne vaje in marsikdaj se raztegujem kar tako, med peko krompirja in ribe v pečici. (smeh)

Je pomembna tudi športna oprema, kako se oblečete za rekreacijo?

Niti ne, kar zadeva modo. Mora biti pa udobno in iz kakovostnega materiala, da diha in je prijetno na koži. Barve so tukaj postranske, vsaj pri meni, sem preveč osredotočena na vadbo in potem pozabim na modo, kar je malce čudno, priznam. 


Nam zaupate tudi, kako se odpravite v službo; se vozite s kolesom, morda sprehodite?

V resnici se stalno vozim med Ljubljano in Koprom, tako da žal nimam drugih možnosti, kot da sedim v avtu.

Kaj je poleg vadbe pomembno, da storimo za zdravo telo?

Na prvem mestu je spanje, dovolj ur spanja je ključnih, da smo zdravi in da se dobro počutimo. Potem je tukaj prehrana: manj alkohola in kruha, manj kajenja in več majhnih obrokov. Ne maram jesti pozno zvečer in ne maram stvari, ki so preveč slane, saj se na koži resnično vse pozna, sploh ko nisi več star 20 let in imaš oddajo ob sedmih zjutraj.

Vaš nasvet Oninim bralkam?

Bodite srečne in vzemite si čas zase, brez izjem, brez izgovorov in brez slabe vesti. Postavite sebe na prvo mesto, ne zato, ker ste sebične, temveč zato, ker si zaslužite.