Koliko na poslovno modo vplivajo trendi? Ste na nedavnih tednih mode opazili kake smernice za to področje?

Nisem, na mednarodnih tednih mode uživamo predvsem v spektaklu, ki nam ga moda ponuja, kar pomeni, da predstavljene reči niso nujno tiste, ki bodo tudi v trgovinah. Če odmislim blejzerje, ki jih bo tudi v letu 2020 res veliko, in hlače z visokim pasom, za poslovno modo ni prav veliko prostora.

Na prvem mestu je lepa, negovana, sijoča in zdrava koža, zato morate jesti zdravo, spati dovolj ur, biti v sebi srečne in uporabljati pravo kremo proti gubam. Morda se sliši kot znanstvena fantastika, v resnici pa je izvedljivo. 

So se v zadnjih letih pravila za poslovno modo zrahljala? Hlačne nogavice verjetno niso več nuja, kaj pa dolžina rokavov?

Res je, pravila so se spremenila, ker so se spremenile tudi ženske in posledično svet. Danes ni prav veliko delovnih mest, na katerih zahtevajo strogo poslovno modo po starem kopitu, čeprav je odvisno tudi od države. Kje so namreč bolj dovzetni za spremembe, drugje pa manj. V Sloveniji smo denimo dokaj konservativni. Rokavi so bili včasih dolgi, zdaj smo v obdobju tričetrtinskih, kar opažamo tudi pri plaščih in blejzerjih.

Superge –da ali ne?

So dobra izbira, a kot rečeno, odvisno od delodajalca. Lepe, urejene, bele superge so obvezni kos v vsaki omari in so čudovite z ženskim ali moškim kostimom, morajo pa res biti vrhunske, ne tiste, ki jih nosimo vsak dan, sploh pa ne tiste, ki jih imamo za tek.

Kateri kosi so v poslovnem svetu strogo prepovedani? Strgane kavbojke? Ženske jih zdaj rade kombinirajo z visokimi petami in srajco, je tudi to nedopustno?

Strgane kavbojke so vsekakor napačna izbira, že tako ali tako s kavbojkami, če niso res dobre in lepega videza, lahko tvegamo. Stavite na visok pas in udoben kroj, nikar na oprijete modele kavbojk, ker niso primerni za delovno okolje. Seveda lahko obujete pete, dodate lepo bluzo in dobro krojen blejzer, ta kombinacija je primerna za vse okoliščine, sploh za sestanke in službo, kjer ni prestrogih pravil.

Kaj naj torej ženska obleče za sestanek, da nikakor ne bo zgrešila?

Belo bluzo z lepimi, širšimi rokavi, hlače z visokim pasom –bež barva je moja najljubša – visoke salonarje bež barve, malo usnjeno torbico in bisere za kanček klasike, ki nikoli ne škodi. Povrh vsega lahko doda rjav ali bež pončo, lahko tudi ravno krojen plašček ali blejzer. Trenutno smo v obdobju, ki narekuje bež od glave do pete, to je zelo elegantno.

In ličenje? Naj bo bolj nevtralno? Bi si vi nadeli rdečo šminko za poslovni sestanek ali naj ostane rezervirana za večerne priložnosti?

Tudi rdeča ima več odtenkov. Morda je temno rdeča prava izbira. Oči naj bodo v tem primeru bolj nevtralne, denimo obkrožene s svinčnikom ali osenčene s kožnimi odtenki. Na prvem mestu pa je lepa, negovana, sijoča in zdrava koža, zato morate jesti zdravo, spati dovolj ur, biti v sebi srečne in uporabljati pravo kremo proti gubam. Morda se sliši kot znanstvena fantastika, v resnici pa je izvedljivo.