Fitnesi ostajajo zaprti, nekateri osebni trenerji s svojimi strankami vadijo zunaj, kako ste se organizirali vi?

Večino svojih varovancev vodim kar na individualnih spletnih treningih. Za nekatere sestavljam vadbene programe z video- in fotovsebinami, drugi so z mano na brezplačnih vadbah v živo. Čeprav obstajajo te možnosti, pa moram priznati, da že močno pogrešam vadbe v živo.

Karantena je bila podarjen čas, ko smo lahko naredili nekaj dobrega zase in za svoje telo. Upam, da smo spoznali, kako malo je treba, da opravimo učinkovit trening brez uporabe drage opreme, si pripravimo okusen in zdrav obrok, si vzamemo čas za sprostitev in se posledično bolje počutimo.  Kot kaže, bo koronavirus še nekaj časa z nami, kako bo spremenil naše rekreacijske navade in tudi vaše delo? Se bomo raje gibali zunaj kot v fitnesih?

Fitnesi bodo občutili kar precejšen osip. Že sicer se v tem letnem času posamezniki raje lotijo vadbe na svežem zraku, zaradi virusa pa se bodo gotovo za to odločali še pogosteje. Številni so spoznali, da lahko tudi doma oziroma na svežem zraku opravijo dober trening. Mislim, da se bo šele jeseni pokazala jasna slika vpliva virusa na obisk fitnesov. 

Kje vi najraje vadite? Na družbenih omrežjih vidimo, da si telovadnico lahko organizirate tudi na počitnicah z dvema kokosovima orehoma.

Odvisno od letnega časa. (smeh) Svoje vadbe rad združujem z različnimi športi. Pozimi se večinoma zadržujem v telovadnici, ko so razmere primerne za smuko, pa me najdete tam. Poleti večino časa preživim na svežem zraku, pa naj bo to vadba v naravi, tek, pohodništvo, kajak ali supanje. Vadba v fitnesu je samo priprava na vse izzive na svežem zraku. 

Mnogi so se zdaj lotili peke kruha in peciva, po drugi strani pa na naših rekreacijskih poteh še nismo videli toliko ljudi in tudi kolesa gredo za med. Kako vi vidite trenutno stanje? Smo zaradi razglašene epidemije bolj ali manj aktivni?

Opazil sem, da se posamezniki bolj vključujejo v športne aktivnosti, tako na prostem kot na spletu. Večina je imela zdaj več časa zase in res sem vesel, ko vidim, da ga ljudje preživljajo tako. Enako bi rekel za pripravo hrane, marsikdo si je lahko vzel čas, da si je sam pripravil kakovosten obrok, in morda spoznal, kako preprosto si naredimo zdrave obroke. Upam, da bodo to ohranili, ko se vrnemo v ustaljen ritem.

Pri sedečem delu gre za prisilno držo, ki lahko na dolgi rok povzroči bolečine v hrbtu in celo kronične težave. Vadba mora biti pravilno usmerjena, v nasprotnem si lahko povzročimo več škode kot koristi.  

Prav v takšnih časih ljudje spoznajo pomen zdravja in telesne pripravljenosti, kajne?

Tako je, če se navežem na prejšnje vprašanje, je bil to podarjen čas, ko smo lahko naredili nekaj dobrega zase in za svoje telo. Upam, da smo spoznali, kako malo je treba, da opravimo učinkovit trening brez uporabe drage opreme, si pripravimo okusen in zdrav obrok, si vzamemo čas za sprostitev in se posledično bolje počutimo. Kakšno vadbo bi priporočili nekomu, ki zdaj osem ur sedi za domačo mizo in dela, ob tem pa skrbi še za dom in morda tudi za šolanje otrok?

Vsekakor kombinacijo krepilnih in razteznih vaj ter aerobno vadbo na svežem zraku. Pri takšnem delu gre za prisilno držo, ki lahko na dolgi rok povzroči bolečine v hrbtu in celo kronične težave. Vadba mora biti pravilno usmerjena, v nasprotnem si lahko povzročimo več škode kot koristi. Treba je raztegniti zakrčene mišične skupine in okrepiti šibke mišice, ki skrbijo za to, da je telesna drža pravilna. Pravilen pristop k vadbi je bistven. 

Do poletja nas loči še mesec in pol; če nekdo doslej ni bil posebno aktiven, ali lahko še kaj stori, da bo bolj samozavestno oblekel kopalke?

To je odvisno tudi od tega, kakšno je naše trenutno stanje in kako kritični smo do sebe. Vsekakor lahko vplivamo na to, da se bomo z vključevanjem v športne aktivnosti in – če je treba – spremembo prehranjevalnih navad bolje počutili. Velikih vizualnih sprememb pa v tako kratkem času brez ekstremnih potez, ki dolgoročno niso zdrave, žal ne moremo doseči. Raje dajmo prednost temu, da vzljubimo zdrav način življenja, ki bo dolgoročen in od nas ne bo zahteval drastičnih ukrepov tik pred novo sezono kopalk.

Na družbenih omrežjih vidimo tudi, da radi pripravljate zdravo hrano. Kateri je vaš najljubši hiter in zdrav obrok, ki bi ga priporočili tudi drugim?

V tem trenutku je to rižota s šparglji in skuto. Priprava je zares preprosta. Na olivnem oljem popražimo na koščke narezane šparglje, jim dodamo skuto in po želji začinimo. Prej skuhan riž zmešamo s skuto in šparglji ter okrasimo s svežimi začimbami.

In ko vendarle se pregrešite, kako je to videti?

Konkretno. (smeh) Najpogosteje se na krožniku znajdejo nonini štruklji, zavitek ali tiramisu.