Gibanje omogoča gibljivost sklepov, krepi mišično maso in nadzoruje telesno težo. Intenzivna vadba dviguje krvni tlak, telo pa se navadi, da ga spet zniža. Omislimo si tisto vrsto aktivnosti, ki ustreza našim letom in zmogljivosti, oziroma počnimo, kar nam najbolj prija. Dobro počutje pri vadbi je ključno, da bo učinkovita. Naj nam pri vajah v dnevni sobi delajo družbo partner, otroci ali prijateljica, ki sicer pride na popoldansko kavo. Pri tem ne pozabimo tudi na najljubšo glasbo in vonj dišeče svečke za še večji navdih. 

1. Po jutru se dan pozna 

Začnimo dan s tibetanskimi vajami pomlajevanja, ki prebudijo mišice in razgibajo sklepe. Poleg tega, da uravnovešajo hormonski sistem, pri njihovem izvajanju okrepimo celotno telo in ga dodobra oskrbimo s kisikom ter pridno pridobivamo kondicijo. Obenem so vaje zelo meditativne in s poudarkom na pravilnem dihanju uravnovesijo duševno počutje. Namig: »pet tibetancev« vzame le deset minut.


2. Čez plank(e)

Vaja, ki jo lahko vsak dan izvajamo doma za krepitev mišic in boljše počutje, se imenuje »držati dilco« ali plank. Na rokah in prstih nog v ravni liniji držimo telo, kolikor dolgo zmoremo. To je idealna vaja za trebušne mišice ravno zato, ker pri njej sodelujejo vse glavne trebušne mišice, tudi prečna, prema, zunanja poševna trebušna in zadnjične … Prav tako pa so v vsakem trenutku dneva za boljšo gibljivost priporočljivi počepi – brez dodatnih bremen oziroma uteži – ter raztezanje. Plesni gibi ob kuhinjskem pultu, ko mešamo po loncu? Zakaj pa ne!


3. Aktivni pripomočki 

Za vadbo si lahko izberemo tudi sobne pripomočke, kot so statično kolo, eliptični trenažer, tekaška steza, katerih uporaba bo aktivirala večje mišične skupine. Te naj bodo aktivne vsaj deset minut oziroma do znojenja. Pazimo, da prostor ne bo preveč ogret, oziroma ga pred vadbo prezračimo. Za tiste, ki prebivamo v manjših stanovanjih, pa bo dovolj, da si kupimo »step« ali po naše stopničko. Največkrat jo povezujemo z organiziranimi oblikami vadbe ob glasbi, vendar je veliko več kakor to. Na njej lahko delamo različne vrste izpadnih korakov, sklec, torej vaj, ki jih delamo z lastno težo. In kar je tudi pomembno, stopnička ne zasede veliko prostora v stanovanju.


4. Udarimo po stresu

Udarjanje po boksarski vreči ima ogromno pozitivnih lastnosti in ena od glavnih je sproščanje stresa, ki je v današnjem hitrem tempu življenja zelo pomembno. S pravilnim dihanjem in udarjanjem ali brcanjem po vreči se prek tega ventila sprostimo in vsekakor laže zakorakamo naprej.


5. Spremenimo navade

Prav vsak lahko najde čas oziroma si mora vzeti pol ure na dan zase. Lahko tudi dvakrat po 15 minut. Takrat počnimo kaj, kar na hitro pospeši srčni utrip in posledično samodejno prikliče nasmeh. Poleg vaj doma spremenimo svoje navade: namesto uporabe dvigala se povzpnimo po stopnicah, pojdimo v trgovino peš s pospešenim korakom, medtem ko nam ritem narekuje najljubša glasba iz slušalk.