Lahko izpostavite tri pozitivne stvari, ki so obenem motivacija za telesno aktivnost na svežem zraku tudi v hladnejšem obdobju leta – z upoštevanjem ukrepov za zaščito pred koronavirusom, seveda?

Prva stvar, ki bi morala biti notranja motivacija, je boljše počutje v svoji koži. Se pravi, da se bomo ne glede na težave in stiske, ki jih nosimo v sebi, po kateri koli aktivnosti na svežem zraku počutili veliko bolje. Zagotovljeno! Ker smo ogromno v zaprtih prostorih, lahko tudi odnosi z najbližjimi kdaj postanejo napeti in pride do nepotrebnih trenj. Zato si moramo nujno vzeti čas za sprehod ali hitro hojo v naravi, tudi v hrib, da se bomo preznojili in vmes predihali marsikatero težavo. Tako bomo domov prišli lahkotnejši. Glavobol bo izginil in raven energije se bo dvignila. 

Drugi razlog je, da je gibanje na svežem zraku dejansko brezplačno. V trenutnem položaju, ko se marsikdo utaplja v dolgovih in boju za preživetje, to ni zanemarljivo. Za nekaj krogov okoli naselja niti ne potrebujemo posebne obutve ali oblačil. Tretji razlog je najbolj pomemben. Za naše zdravje gre. Dolgoročno. S sprehodi in gibanjem v naravi bomo poskrbeli za dvig odpornosti organizma. Tako se bomo lažje borili proti bakterijam in virusom, ki nas obkrožajo, in se izognili boleznim. 

Pomembno je, da si ne zadajamo prevelikih ciljev takoj na začetku. Če smo prvi dan naredili sto korakov in vsak naslednji deset – pomislimo, kje bomo čez eno leto. Bodimo prijazni do sebe, se pohvalimo in obenem bodimo odločni in usmerjeni k cilju. 

Katera vadba je krepčilna v zimski sezoni?

Vsaka aktivnost na svežem zraku nam bo koristila. Je pa od posameznika, njegove psihofizične pripravljenosti in tega, kakšen tip človeka je, odvisen izbor aktivnosti. Nekaterih ljudi, ki so bolj adrenalinski, tudi največji mraz ne ustavi. Denimo mojega brata, ko smuča na Kamčatki. (Smeh.) Če pa gremo k bolj »zemeljskim zadevam«, je zelo pomembno, da vsak dan vsaj pol ure namenimo gibanju na prostem. Pomembna je tudi postopnost pri aktivnostih. Se pravi, da vsak dan ali vsak teden stopnjujemo število korakov. Ko se navadimo tempa hoje, začnemo določene odseke ali časovne intervale vmes hoditi hitreje. Kasneje lahko napredujemo v tek ali hojo v hrib. 

Pomembno je tudi, da smo inovativni pri aktivnostih, narava nam ponuja ogromno možnosti. Ko zagledamo štor v gozdu, stopimo nekajkrat gor in dol, se ustavimo in naredimo nekaj vaj za moč ali se raztegnemo in globoko dihamo, začutimo vsak vdih in izdih. Zelo pozitivni so tudi učinki kopanja v zelo mrzli vodi, a se ga moramo lotiti pametno in postopoma in vključiti pravilno dihanje. V glavnem poskušajmo uživati v gibanju in postalo nam bo všeč. Ko ti je nekaj všeč, hitro preide v navado. Dobre navade pa delajo naše življenje kakovostno. 

A najtežje je narediti prvi korak, mar ne?

Za nekatere je vsak korak izziv, ampak samo tako, da se bomo spravili v akcijo, se bomo motivirali. Treba je iz območja udobja. Akcija – reakcija! Z ležanjem na kavču ne bomo nikoli pridobili motivacije, ki nam jo dajejo male zmage in dosežki. Pomembno je, da si ne zadajamo prevelikih ciljev takoj na začetku. Če smo prvi dan naredili sto korakov in vsak naslednji deset – pomislimo, kje bomo čez eno leto. Bodimo prijazni do sebe, se pohvalimo in obenem bodimo odločni in usmerjeni k cilju. Spravimo se hoditi vsakič, ko se nam ne da. In to bo večino časa. (Nasmeh.) Zares, samo tako nam bo uspelo gibanje vključiti v vsakdanjik in začeli se bomo bolje počutiti. 


Kot osebna trenerka ste seveda najboljši zgled. V času, ko so naša življenja ustavljena doma, imate tudi vi program na daljavo Gym by Nataša. Komu priporočate, da se vadbe udeleži? Kaj imate za udeležence pripravljeno?

Se strinjam, da moramo biti trenerji v prvi bojni vrsti in najboljši zgled psihofizične kondicije. To tudi nam v zadnjem času, ko prestajamo številne profesionalne preizkušnje, pomaga ostati pozitivni in dober zgled vadečim. Morali smo začeti razmišljati »out of the box«, zunaj okvirov, postati bolj iznajdljivi in najti možnosti, kako motivirati vadeče, ko jih nimamo ob sebi. Sama sem s spletnim programom pridobila množico ljudi, to mi pove, da se zavedajo pomena gibanja in so pripravljeni pol ure na dan nameniti izključno vadbi. 

Moje vadbe so kombinacija vaj za moč, kondicijo in gibljivost. Z vajami za celotno telo bomo pridobili mišično maso, kondicijo in gibljivost ter izgubili maščobo. Prikazujem lažje različice vaj, ves čas opozarjam na tehniko in dajem navodila, zato so vadbe primerne tudi za začetnike. Vsak jih prilagodi svojim zmožnostim, denimo znotraj časovnega intervala nekdo, ki je bolj treniran, naredi 20 pravilnih ponovitev, nekdo, ki je manj, pa pet, a za vsakogar je to njegov maksimum in oboje je vredno pohvale. Z mojimi programi poskušamo doseči najboljšo različico sebe in nikogar ne izključujemo. Najbolj od vsega sem ponosna na to, da mojo spletno skupnost sestavlja skupina vadečih, ki so se prek gibanja povezali. Med seboj se spodbujajo, motivirajo in si pomagajo skozi težke čase. 

Jutra je zelo dobro začeti z razteznimi in dihalnimi vajami. Ena od njih je strešica, s katero bomo raztegnili mišice ramen, hrbta in zadnjega dela nog. 

Nam lahko zaupate dobro vajo za dober dan?

Jutra je zelo dobro začeti z razteznimi in dihalnimi vajami. Ena od njih je strešica, s katero bomo raztegnili mišice ramen, hrbta in zadnjega dela nog. Začnemo v položaju deske, ko so dlani pod rameni, trup je poravnan, vrat v podaljšku hrbtenice. Z izdihom potisnimo boke navzgor proti stropu in s telesom ustvarimo obliko trikotnika. Glavo ohranimo med rokama in iztegnimo nogi, kolikor je mogoče. S petami se skušajmo dotakniti tal in zadržimo položaj za 10 do 15 sekund. Vajo nekajkrat ponovimo. Če nam je težko priti z rokami do tal, se z njimi opremo na stol ali kavč. Tako si vajo olajšamo.