Spominjam se svojih občutij, ko sem prvič prišla v stik z vajami, ki so prikazane v tokratnem videu. Ko sem jih prvič izvedla, sem najprej uvidela svojo nemoč, nato pa se je v meni začel prebujati občutek moči, ki ga prej nisem poznala.

Pri dojemanju vaj za moč sta mi bistveno pomagali dve informaciji. Prva je bila ta, da sem hkrati, ko sem aktivirala trebuh, angažirala še mišice medeničnega dna (in ob tem prvič začutila notranjo oporo). Druga informacija pa je bila ta, da pri stisku določenih mišičnih skupin nisem več zadrževala diha, ampak se je ta preselil v drug predel telesa. Slednje je sprva lahko kar velik izziv, ampak z nekaj vaje to postane dokaj preprosto. 


Področje trebuha, vir moči

Tokratna praksa je namenjena občutenju notranje moči, ki izvira iz našega središča, iz področja trebuha, ki ga v jogi povezujemo s tretjo čakro, t. i. manipuro.

Beseda manipura je sanskrtskega izvora in pomeni bleščeč dragulj ali nekaj dragocenega. Čakra manipura ponazarja voljo, občutke moči in identitete. Je izjemnega pomena za razvoj osebnosti in zorenje zdravega jaza, ki bo dovolj prodoren za uveljavitev v svetu.

Trebušna čakra je tudi odločilna za skladiščenje energije, saj ko je ta uravnovešena, se življenjska moč in vitalnost razporejata po celotnem organizmu. Prek te čakre se izražajo tudi vrednote, kot so usmiljenje, sočutje in človeška toplina. 

Čakra manipura je izjemnega pomena za razvoj osebnosti in zorenje zdravega jaza. Foto: Marina Demidova/Shutterstock

Močno telo, močan um

Ste že slišali za rek »močno telo, močan um«? Jogijska razlaga tega reka se skriva v tem, da je človek kompleksna entiteta telesa, uma in energije, ki se deli na pet koš, ki sestavljajo celoten izraz naše biti - od najbolj grobe do najsubtilnejše razsežnosti obstoja. Govorimo o petih plasteh, o petih telesih (fizičnem, energijskem, mentalnem, astralnem in telesu blaženosti), ki so neposredno povezana in delujejo vzajemno. S tem ko prebujamo in krepimo moč v fizičnem telesu, vplivamo na vse preostale sloje naše biti.

Spomnite se na to, ko vam bo naslednjič težko in se boste počutili nemočni in brez energije (v fizičnem ali psihološkem smislu). V vas je ves čas prisotna neizmerna moč, le aktivirati jo morate. 

Ste zamudili prvi del? Oglejte si ga tukaj! Če vam je všeč naša brezplačna poletna šola, vam priporočamo, da se prijavite s klikom na to povezavo in novo vadbo boste vsak teden prejeli kar na vaš elektronski naslov. V tretjem delu, ki bo na ogled 2. julija, se bomo posvetili odpiranju prsnega koša in krepitvi hrbta.