Če bi v Onini poletni šoli morala izbrati eno vajo, za katero menim, da ima res močan vpliv na naše psihofizično zdravje in za katero bi si najbolj želela, da se je naučite, bi bilo to brez dvoma t. i. Polno jogijsko dihanje.

Danes večina ljudi diha nepravilno, plitko. Na svojih tečajih največkrat opazim dva vzorca nepravilnega dihanja. Eden je izrazito plitko dihanje, pri čemer se prsni koš minimalno dviguje, diha v trebuh pa skorajda ni. Po drugi strani pa se pojavlja dihalni vzorec, pri katerem se dviguje trebuh, a skorajda ni diha v prsni koš. S polnim jogijskim dihanjem se naučimo zadihati tako v trebuh kot tudi v prsni koš. 


Zakaj je pravilno dihanje tako pomembno?

William Atkinson v svoji knjigi Znanost diha odlično pove, zakaj je pravilno dihanje življenjskega pomena. Naš živčni sistem prek dihanja iz zraka črpa prano, življenjsko energijo, ki nam prinaša moč in vitalnost. Ko dihamo pravilno, je naša pljučna kapaciteta optimalno izkoriščena in v telo pride zadostna količina kisika.

Kisik pa, kot še poudarja avtor, ne samo da poživlja vsak del telesa, tudi delovanje presnove je pogojeno z določeno količino oksidacije hrane. To se lahko doseže samo, če kisik v krvi pride v stik s hrano in povzroči določeno obliko izgorevanja. Zato je nujno, da v pljuča vstopi prava količina kisika. To pojasnjuje, zakaj imajo nekateri ljudje šibka pljuča in slabo prebavo.

Celotno telo namreč prejema hranilne snovi iz prebavljene hrane in nepopolna presnova pomeni nezadostno prehranjeno telo. Če zaradi nepravilnega dihanja presnova deluje nepopolno in zaradi tega oslabijo še pljuča, so ta še manj sposobna pravilno opravljati svojo nalogo in telo postane še šibkejše.

S pravilnim dihanjem tako lahko močno okrepimo naše telo, izboljšamo prebavo, popravimo telesno držo, pomirjujoče vplivamo na živčni sistem in dobro počutje.

 

Ko smo v stiku s svojim dihom, smo tudi bolj v stiku z najintimnejšim delom sebe.

Obstaja pa še en čudovit razlog, zakaj se je vredno naučiti Polnega jogijskega dihanja. S tem ko vsak dan vsaj za nekaj minut zapremo oči, obrnemo pozornost na dih in ga zavestno poglobimo, vplivamo tudi na to, kako občutimo sebe.

Zavemo se vseh občutkov in čustev, ki prežemajo naše bitje v danem trenutku. Ko smo povezani s svojim dihom, smo povezani sami s sabo. In samo ko smo v stiku s sabo, lahko sprejmemo odločitve, s katerimi bomo zadovoljni. Le ko smo v pristnem stiku s seboj, ne delujemo proti sebi, ampak iskreno in iz sebe. 

Vam je všeč naša poletna šola? Da ne boste zamudili nobenega dela, priporočamo, da se v brezplačno poletno šolo prijavite s klikom na to povezavo. V drugem delu, ki bo na ogled 25. junija, se bomo naučili povezave dihanja z gibom, aktivacije trebušnega centra in krepitvi naše notranje moči.