Kako pozorne smo do svojega zdravja? Če sva natančnejši – do dobrega zdravja ženskih organov?

Večina se nas zaveda, da je denimo gibanje nujno za zdravo in krepko telo. To, da je treba skrbeti za maternico, da ostane nahranjena – pomeni prekrvljena in krepka –, sem sama izvedela šele iz taoistične teorije in prakse, katere znanje je staro več kot šest tisoč let. Ko sem pred leti spoznala omenjene tehnike in svoje veliko navdušenje poskušala prenesti prijateljicam, tudi strankam, jim pokazala vaje, pošiljala povezave za oglede kratkih vaj na spletu, sem v glavnem dobila bolj medle odzive. Nič mi ni bilo jasno, prepričana sem bila, da bi te vaje morala poznati in izvajati vsaka ženska. Pa ne samo v poznejših letih, že mladim dekletom bi izjemno koristile, saj bi lahko preprečile marsikatero tegobo. Menim pa, da se ozaveščanje za skrb ženskih organov v zadnjem času krepi. 

Namen delavnice Dih v maternico je, da bi ženske vnesle negovalne meditacijske tehnike v dnevno rutino in izvajale vaje za negovanje in obnavljanje spolnih organov nekaj minut na dan. Redna izvedba prinese odlične rezultate. 

Ste terapevtka in s tehnikami, kot so refleksoterapija stopal, havajska masaža lomi lomi in terapija z zlato svetlobo, pomagate ljudem, da se začno počutiti dobro v svojem telesu in sčasoma ponovno začutijo sebe. Kako to, da ste se osredotočili še na starodavno taoistično tehniko, po kateri s pozornostjo dihamo v maternico?

Imam tri otroke, se pravi trije porodi so za mano, prej sem imela tri spontane splave. Drugorojenka, zdaj je stara 22 let, se je rodila z nedelujočo ščitnico. Morda je tudi to prispevalo k moji strasti po nenehnem raziskovanju delovanja našega fizičnega in eteričnega telesa – predvsem kako ostati zdrav, vitalen, zadovoljen, imeti dobre odnose in dovolj energije. Veliko berem, prebrala sem kar nekaj knjig o ohranjanju in utrjevanju spolne energije, tudi taoističnega mojstra Mantaka Chie, in se udeležila njegove šestdnevne delavnice ter na njej pridobila širši pogled in ogromno tehnik. Meni najljubše in osebno najbolj prelomne pa so bile delavnice pri Karmen Bezget. Obiskala sem skoraj vse. Ko sem jih imela možnost obiskovati vsak teden nekaj mesecev zapored, sem pri sebi in drugih udeleženkah opazila res lepe spremembe. Navdušena sem bila, da lahko tako preproste vaje prinesejo odlične rezultate. In Karmen zna iskreno in ljubeče predajati znanje. 

Foto: Nastya goldi/Shutterstock

Zakaj naj bi ženske izvajale seksualne tehnike?

V prvi vrsti si ženska s temi vajami vzame čas zase, kakovosten čas zase, ki jo hrani, obnavlja in ji daje energijo za vsakodnevne izzive. Ko se v nežnem ritmu dihanja potopi v svoje telo, se globoko sprosti in umiri. Postopno začuti svoje telo, maternico – to je kot nekakšen pogovor s seboj, in dejansko si dovoli začutiti sebe, svojo ženstvenost, milino in obenem tudi moč. Ključno pa je, da z rednim izvajanjem starodavnih tehnik vzpostavlja ravnovesje v endokrinih žlezah, torej je to tudi pot do hormonskega ravnovesja. 

Naj vam razkrijem svojo pozitivno izkušnjo. Več let sem imela bolj ali manj ponavljajoča se vnetja v nožnici in reševala sem jih z vaginalno kremo, kasneje s kremami s čajevcem in podobno. Ko sem vprašala ginekologinjo, zakaj se tako trdovratno ponavljajo, mi je odgovorila, da sem »stresna« oseba in bom pač vedno imela težave. A odkar izvajam te tehnike, o vnetjih ni več sledu. Ja, seveda bi lahko k temu prispevala tudi sprememba življenjskega sloga, denimo prehrana, obvladovanje stresa in tako naprej, k čemur težim zadnja leta, ampak te preproste vaje res delujejo. 


Zaradi letošnjih razmer ste začeli delavnico za ženske izvajati na daljavo, kajne. Lahko razložite, kako poteka dih v maternico – kako se »potopimo« vase in svoje organe, jih »nahranimo«, odstranimo posledice stresa in obnovimo?

Vaje izvajamo sede na stolu, se sprostimo, zapremo oči, jezik je na nebu, roke položimo na maternico. Naredimo lahko trikotnik: palca sklenemo v popku, kazalca položimo navzdol. Kjer sta blazinici kazalca, je središče maternice, in kjer prosto padeta mezinca, sta levo in desno jajčnika. Z zaprtimi očmi »pogledamo«, se potopimo v maternico, jo skušamo začutiti in dihati vanjo. Ko vdihnemo, si predstavljamo, kot bi skrčili energijo iz celotne maternice v njeno središče, v malo kapljo. Ob izdihu to energijo spet razpršimo po celotnem predelu maternice. To nekajkrat ponovimo, nato se podobno osredotočimo s počasnimi vdihi in izdihi še na levi in nato na desni jajčnik. 

Pri teh vajah je ključna pozornost. Kjer je pozornost, tam je energija. Energija privabi kri in z njo hranila, ki jih organ potrebuje. Sliši se zelo preprosto in mogoče smo malce nejeverni, ampak deluje! Kmalu začutimo pod rokami toploto, vročino, nekatere ženske »vidijo« barve. Tako se organ za organom nahrani in obnovi. Nato se s pozornostjo usmerimo v nožnico in jo nežno krčimo, da se prehrani, pridobi sokove, ki so odličen obrambni mehanizem pred neželenimi mikrobi. Lotimo se še vaj za utrjevanje spodnjih mišic. Začnemo z močnejšim stiskanjem in krepitvijo mišic nožnice, zadnjika in sečne mišice. S temi vajami proizvedemo spolno energijo, ki jo povežemo s srčno in jo lahko spremenimo v življenjsko, zdravilno energijo, ki nahrani, obnovi tudi preostale notranje organe, kot so jetra, vranica, pljuča, srce. Ali jo shranimo v tankem črevesju, imenovanem tan tien, kjer je organom kasneje na voljo. 

Velikokrat naredimo pred ali vmes tudi zdravilne zvoke za organe, za uravnavanje čustev, kar je zelo pomembno, kajti pogosto se ne zavedamo, kakšna čustva vse nosimo v sebi, in ko izvajamo vaje za povečanje spolne energije, bodimo pozitivno naravnani, sicer se lahko negativna čustva skupaj z dvigom spolne energije močno okrepijo. Lotimo se tudi samomasaže trebuha in dojk. Pred delavnico vedno prosim za zaščito udeleženk in zdravljenje v njihovo najvišje dobro, pri tem si pomagam z vibracijskim aparatom orion, narejenim po ideji Nikole Tesla, ki dodatno pripomore k vzdrževanju in obnavljanju našega energetskega polja. 

Po taoistični teoriji so ledvice del spolnih organov, in to zelo pomemben del, ker se tu shranjuje spolna esenca. Če niso v najboljšem stanju, je težje dvigovati spolno energijo, težje so dosegljivi tudi orgazmi. 

Zakaj morajo biti ledvice pretočne?

Po taoistični teoriji so del spolnih organov, in to zelo pomemben del, ker se tu shranjuje spolna esenca. Če niso v najboljšem stanju, je težje dvigovati spolno energijo, težje so dosegljivi tudi orgazmi. Ledvice naj bi bile tudi sicer naša stalna skrb, da imajo dovolj energije, da so pretočne in da v njih ne zastaja energija ali negativna čustva. Tu so spet zelo koristni zdravilni zvoki zanje. Ko so maternica in jajčniki že nahranjeni, med delavnico ponavadi »obiščemo« tudi ledvice. Eden od načinov krepitve ledvične energije so opisane vaje za obnavljanje spolnih organov, lahko pa vsako jutro zaokrožimo z dlanmi ali pestmi zadaj nad medenico, po sredini, tik ob ledvenih vretencih navzgor in po zunanji strani navzdol. Naredimo šestintrideset krogov oziroma toliko, da začutimo precejšnjo toploto pod rokami.