Grozdje je med najstarejšimi vrstami sadja, kar jih človek goji. Sicer ostaja pri domnevah, kdaj je človeštvo začelo ceniit vinsko trto in njene plodove, nedvomno pa drži, da je ob žitaricah ena najstarejših kulturnih rastlin. V zmerno toplem in subtropskem svetu dandanašnji uspeva približno štiri tisoč žlahtnih sort; lahko so bele ali rdeče, s pečkami in brez. Zadnje so posebno sladke in imajo manj tanina, s sušenjem dobimo rozine. 

Sort grozdja je kar štiri tisoč. Foto: Luiz Giope/Shutterstock

Zdravilne lastnosti


Grozdje je hranljivo in vsebuje dragocene sestavine, denimo od 20 do 30 odstotkov je v zrelih jagodah grozdnega in sadnega sladkorja, pomembni minerali so fosfor, kalij, sulfati, železo, omeniti velja vitamin C in skupek vitaminov B (razen B12), vitamin E, ki ščiti celične opne pred prostimi radikali ter upočasnjuje staranje, sadne kisline, pektin in čreslovino.

V knjigi Zdravilne rastline Pavle Rožnik in Janez Kromar opisujeta, kako dober učinek ima grozdje zlasti na kri, ožilje in srce. »Kri se čisti in obnavlja, zmanjšuje se njena kislost in tudi količina holesterola v krvi. Odpravlja motnje krvnega obtoka, varuje krvne žile in povečuje njihovo elastičnost ... Enako dober učinek ima na druge važne organe. Pomaga pri oteklih jetrih in vranici, koristi tudi tistim, ki imajo težave s slabim izločanjem žolča. Grozdje daje še odlične rezultate pri kroničnem vnetju ledvic, pesku in kamnih, vendar ga je pri teh boleznih priporočljivo uživati brez olupkov.« 

V grozdju je ujeta vsa energija sonca. Foto: Angyalosi Beata/Shutterstock

Grozdna kura

Grozdje pospešuje prebavo, je zelo učinkovit čistilec telesa in odvaja strupe iz organizma. V zmernih količinah, denimo od 100 do 150 gramov na dan, ga lahko uživajo vsi, ki nimajo posebnih prehranskih omejitev, na primer zaradi alergij ali želodčnega obolenja. V večjih količinah, vsak dan 500 g, močno odvaja vodo, razstruplja organizem in pospešuje prebavo, ker je v jagodnih lupinah veliko balastnih snovi. Tako imenovana grozdna kura je priporočljiva tudi za vse, ki želijo shujšati. 

Pol kilograma grozdja na dan pomaga pri hujšanju. Foto: Supavadee butradee/Shutterstock

Presno je najboljše  

Zaradi prijetnega okusa in arome sta grozdje in sok iz njega jeseni pomembna lahka hrana. Grozdne jagode najraje uživamo sveže, lepo se podajo k sirom in oreškom ter tudi k paštetam. Dodajamo jih lahko v solate in kot nadev za sladice.