Granatno jabolko je pravi eliksir v boju proti krvožilnim boleznim, pri težavah s sklepi ter celo raku. Je močnejši antioksidant kot denimo zeleni čaj ali rdeče vino. Pri bolnikih z visokim pritiskom, ki so eno leto redno uživali granatna jabolka, je upadel za dvajset odstotkov.

Sok granatnega jabolka so na Srednjem vzhodu že od nekdaj uporabljali kot zdravilo. Verjeli so, da pomaga v boju proti staranju, raziskava univerze v Sussexu leta 2008 pa je pokazala, da pri moških krepi spolno moč. Na Kitajskem in tudi v evropskem srednjem veku je granatno jabolko veljalo za simbol nesmrtnosti in večnosti. V antični Grčiji pa je bilo simbol plodnosti in večne ljubezni.

Foto: GoncharukMaks/Shutterstock

Znanstvenika dr. Emad Aldujaili in dr. Catherine Tsang z univerze v Edinburgu sta opravila raziskavo pri 24 osebah. Te so štiri tedne vsak dan popile pol litra soka. Ko so pri njih opravili nove preglede, so ugotovili, da imajo okoli pasu precej manj maščobnih oblog, pri vseh pa so opazili tudi pomemben padec in uravnavo krvnega tlaka. 

Tudi starejše raziskave so granatnemu jabolku pripisale precej pozitivnih lastnosti, pomagalo naj bi proti staranju, ženske varovalo pred nastankom rakastih metastaz v dojkah, blagodejno vplivalo na jetra in ledvice ter varovalo pred kapjo. 


Zdravilne učinkovine 

Granatno jabolko je vir vitamina C, vitaminov B, fosforja, kalija in niacina. Ljudsko zdravilstvo pravi, da se s sokom iz njega lahko bojujete tudi proti prehladu, saj znižuje povišano telesno temperaturo in blaži kašelj. Menda je z njim mogoče pozdraviti ledvične in sečne kamne. Urejal naj bi raven holesterola v krvi in celo izboljšal stanje pri alzheimerjevi bolezni. Uničeval naj bi rakave celice pri prostati.

Zdravilne so tudi učinkovine, ki so jih našli v lupini sadeža in lupini drevesa. V zeliščni medicini uporabljajo lupino in lubje proti črevesnim zajedavcem, tudi tako trdoživim, kot so amebe in trakulja. Za samozdravljenje pa nista primerna, ker sta strupena. Na Vzhodu uporabljajo proti zajedavcem tudi semena.

Nad granatnim jabolkom so navdušeni v kozmetični industriji. V kombinaciji z izbranimi naravnimi olji je zadetek v polno, saj upočasnjuje staranje kože, preprečuje starostno pigmentacijo ter kožo mehča in neguje. 

Foto: Aleson/Shutterstock

Nakup in shranjevanje 


Sezona granatnih jabolk traja vso jesen do zgodnje zime. Pravi čas za uživanje je od septembra do januarja. Dozorijo na drevesu in jih torej obirajo zrela, kar jim daje bogat okus. Takrat lahko nabiramo tudi divjerasle, ob jadranski obali denimo, lahko pa jih kupimo na tržnici ali v vsakem bolje založenem marketu. Če boste stiskali sok, se sokovnik ne bo najbolje obnesel. Bolje bo, če boste zrna preprosto stresli v vrečko, jih zgnetli in iz nje izcedili čisti sok. Takšne pa lahko kupimo že v vsaki trgovini z zdravo prehrano. Granatno jabolko je presenetljivo obstojno, zaradi veliko antioksidantov pa tudi v obliki kupljenih sokov obdrži veliko koristnih snovi.

Pri nakupu se je dobro pozanimati, kako je pridelano in predelano ter koliko koristnih snovi bomo na koncu zares zaužili. Prav v tem je največja razlika med kakovostnimi ponudniki in tistimi, ki se le priključijo trenutnim muham. Ti na svetovnem trgu kupijo poceni surovino ter jo pakirajo in prodajajo le za odtenek ceneje od najbolj kakovostnih izdelkov. Če dvomite, kakšen sadež izbrati, da bo bogatega okusa in visoke hranljive vrednosti, pazite le, da izberete takšnega s tanko in čvrsto kožo temne barve, ki naj bo brez razpok. Dobro zdrži na sobni temperaturi ali v hladilniku, le ne pustite ga sončni svetlobi. Najbolje je uživati sveže. 

Foto: OZMedia/Shutterstock

Kulinarični užitki 

Pozno jeseni in pozimi, ko je treba uživati še posebno veliko svežega sadja, da bi okrepljen organizem laže premagal gripo, prehlade in druge nevšečnosti, je granatno jabolko vsekakor dobra izbira. Lahko bi rekli, da je pravi multipraktik, saj je zelo uporabno, med drugim lahko nadomesti agrume ter tako dopolni in popestri zdrav jedilnik. Semena so sicer majhna, vendar pa so obilno založena s polifenoli, ki zmanjšujejo in preprečujejo škodo, ki jo na DNK povzročajo prosti radikali.


Če si zaželite sok granatnega jabolka, bo najbolje, če ga boste ročno oželi, nikar ga ne izpostavljajte električnim ožemalnikom, saj bodo zmleli tudi membrano. Semena so zelo dobra tudi za grizljanje, odlično se podajo raznim sladicam. Nekateri z njimi obogatijo marinade. Predvsem pri perutnini se okus tega jabolka, pomešan z medom, zelo dobro obnese. Z njegovim sokom denimo lahko samo premažete piščančje perutničke, preden jih popečete.

Tudi k avokadovi omaki se lepo poda, nekateri pa z zrni napolnijo čilije. Dobro se ujame z agrumi v sadnih solatah, posebna specialiteta za sladokusce pa so zrna granatnega jabolka s pečenim lososom. Kakor koli ga boste že uporabili, vas bo prijetno presenetil s polnim okusom in barvo, ki jo daje različnim jedem. S kombinacijami skorajda ne morete zgrešiti, zato uporabite domišljijo.