Zeleni čaj spodbuja presnovne procese in odločilno krepi imunski sistem. Učinkovito razstruplja telo in zavira degeneracijo celic. V onesnaženem okolju in ob hrani, polni nitratov (npr. intenzivno vzgajana zelenjava, konzervirane jedi, topljeni in stari slani siri, vsi mesni in še zlasti prekajeni izdelki), ki se v telesu radi spremenijo v rakotvorne nitrozamine, je zeleni čaj dobra pomoč presnovnim procesom. Deluje namreč bazično, tako da presnova laže izloči ali nevtralizira strupe, zaužite s hrano.

Pitje zelenega čaja učinkovito znižuje krvni tlak in raven škodljivega holesterola (LDL), medtem ko raven t. i. dobrega holesterola (HDL), ki skrbi za čisto ožilje brez oblog, zvišuje. Njegovo uživanje je poleg modrejšega prehranjevanja dobra preventiva proti boleznim srca in ožilja (nastajanje krvnih strdkov oziroma srčni infarkt in možganska kap). 

Foto: Shulevskyy Volodymyr/Shutterstock

Krepi imunski sistem 

Povečuje tudi telesno odpornost proti virusnim, bakterijskim in glivičnim obolenjem, ki so posledica slabo delujočega ali oslabljenega imunskega sistema. Kronične prebavne težave zaradi prizadete črevesne flore (npr. zaradi jemanja antibiotikov), pogoste prehlade in glivične okužbe je mogoče z rednim pitjem najmanj omejiti in omiliti, morda pa tudi povsem obvladati. Pri nekaterih ljudeh povsem izginejo težave z zadahom in zgago. 


Zeleni čaj zavira tudi nastajanje zobne gnilobe (kariesa). Vsebuje namreč zelo veliko fluorja, ki pa na žalost, če pijemo čaj v vrečkah, ostaja večinoma neraztopljen. Proti zobnim oblogam in hkrati zobni gnilobi deluje tudi teaflavin, mangan v njem pa skrbi, da je vgrajevanje kalcija v kosti in zobovje uspešnejše.

S pitjem zelenega čaja torej skrbimo za zdrave zobe in kosti, priporočljiv pa je tudi za diabetike, saj zavira razgradnjo sestavljenih sladkorjev v enostavne. V nasprotju s fermentiranimi temnimi čaji ne zavira absorbcije železa iz hrane, tako da je priporočljiv tudi za tiste, ki imajo težave s slabokrvnostjo. 

Foto: Shaiith/Shutterstock

Učinkovine

Zeleni čaj je tako zdravilen zaradi obilja flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti (nevtralizirajo proste radikale), mineralov, vitaminov, grenčin in čreslovin pa tudi eteričnih olj in saponinov, ki blokirajo nastajanje žolčnih kislin, ki škodujejo celicam debelega črevesa. Poleg zdravilnih učinkov ima tudi poživljajočega, ki pa je v primerjavi s črnimi, fermentiranimi in polfermentiranimi čaji (oolong) trajnejši in manj buren, saj se kofein v njem ne loči od čreslovin in flavonoidov, zato zeleni čaj v krvi ne sproža enkratnih visokih koncentracij kofeina. Nasprotno, zaradi tiamina v njem našim možganskim celicam dlje ne zmanjka energije. Eterična olja v kombinaciji s tiaminom delujejo proti stresu, sproščajo napetost v mišičnem tkivu in delujejo blago pomirjevalno. Dobesedno nas varujejo pred slabim razpoloženjem.

Vrste zelenih čajev in nakup

Živozeleno barvo zagotavlja ustavljena fermentacija. Sveže obrane čajne liste namreč takoj poparijo, tako da uvenejo, vendar zaradi posebnega postopka zvijanja in sušenja ohranijo barvo. 

Vse zelene čaje pridobivajo iz rastline čajevca (Camellia sinensis), ki je ne smemo zamenjati z avstralskim drevesom čajevca (Melaleuca alternifolia). Foto: Kaiskynet Studio/Shutterstock

Izbirajmo tiste zelene čaje, ki so zrasli na čim višji nadmorski višini, saj so najbolj zdravilni zaradi večje vsebnosti zdravilnih učinkovin. Najkakovostnejše gojijo v visokih legah tropske in subtropske Azije (Nepal, južna pobočja Himalaje do 2000 m n. m., Asam oziroma višavje severne Indije, višavja južne Kitajske). Med seboj se razlikujejo predvsem po aromi, okusu in videzu in seveda kakovosti. Najpomembnejše vrste so npr. gu zhang mao jian (izrazito zelene barve, primeren za vse, ki šele začenjajo uživati zeleni čaj), bancha (primeren za otroke, saj skoraj ne vsebuje kofeina), zeleni darjeeling (deluje izrazito osvežilno), zeleni assam (pripravimo ga lahko tudi s trdo vodo), lung ching (idealen za vroče dni), hyson (morda najbolj polne arome, vendar redko na voljo).

Na splošno velja, da intenzivnost zelene barve čaja kaže, kako kakovosten je (koliko bioloških učinkovin vsebuje). Čaj, ki ga kupujemo kot zelenega, a ima rjave lističe, lahko v prodajalni zavrnemo, prav tako če je presuh oziroma če šumi. Tedaj učinkovine v njem niso več aktivne.

Po pozornem nakupu ga hranimo doma v tesno zaprtih posodah iz temnega stekla, keramike, pločevine ali porcelana. Pazimo, da je res tesno zaprt, sicer oksidira oziroma potemni, kar pomeni, da se zmanjša njegova biološka, antioksidativna učinkovitost. 

 Kaj pa matcha čaj? 
Zadnja leta je zelo priljubljen matcha čaj, ki je pravzaprav le ena vrsta zelenega čaja. Pridobivajo ga iz iste rastline čajevca (Camellia sinensis), razlikuje pa se po postopku rasti in predelave. Za matcho grme čajevca pokrivajo, da njihovi listi rastejo v senci tri tedne, nato jih oberejo, jim odstranijo vse peclje in žilice, mehke dele pa poparijo, popražijo in zmeljejo v fini zeleni prah, ki ga nato mešamo v priljubljene pijače ali dodajamo jedem za značilen okus in barvo. Ker gre za isto rastlino ima matcha čaj podobne zdravilne učinke kot drugi zeleni čaji, so pa bolj intenzivni, saj z eno skodelico matche zaužijemo večjo količino čajevca kot v poparku suhih lističev zelenega čaja. 

Matcho zaradi intenzivnega okusa pogosto mešajo s sladkasti rastlinskim mlekom. Foto: grafvision/Shutterstock

Priprava

Zeleni čaj lahko pripravimo različno; poudarimo bodisi pomirjevalni bodisi poživljajoči učinek. 


Hitra priprava

Najenostavneje ga naredimo tako, da damo čajne lističe (ali kakovostne vrečke) kar v skodelico in prilijemo vrelo vodo (po možnosti filtrirano), ki smo jo, potem ko je zavrela, pustili stati pet minut.

Po dobri minuti (če želimo poudariti poživljajoči učinek) popijemo čaj, ne da bi odstranili lističe iz skodelice. Če smo uporabili vrečko, jo seveda prej odstranimo. Če želimo poudariti pomirjevalni učinek, prvi preliv po eni minuti odlijemo, drugi preliv pa popijemo, potem ko stoji vsaj tri minute.

Daljša priprava

Klasični postopek je nekoliko daljši: porcelanast čajnik in skodelice napolnimo s toplo vodo in jo pustimo v njih, da se počasi ogrevajo. Nato v pokritem lončku (kotličku) zavremo vodo in jo pustimo stati pet minut, da se nekoliko ohladi. Takrat iz porcelanastega čajnika izlijemo toplo vodo in damo vanj zeleni čaj (po eno polno čajno žličko na osebo in še eno dodatno čajno žličko za čajnik) ter ga prelijemo z vodo iz lončka. Zdaj izpraznimo toplo vodo iz skodelic. Če pustimo prevretek stati največ tri minute, bo čaj zelo poživljajoč, bo pa imel zato manj izrazito aromo. Če pa ga pustimo stati več kot tri minute, bo aroma močnejša, manjši pa bo poživljajoči učinek.

Skodelice napolnimo do treh četrtin, čajne lističe v čajniku lahko uporabimo še za en preliv ali dva. Pri nekaterih zelenih čajih (npr. gunpowder) lahko prvi preliv, če se nam zdi premočan oziroma pregrenak, zavržemo in popijemo šele drugega. 

Pitje zelenega čaja je ritual, ki prav tako blagodejno vpliva na telo. Foto: luckyraccoon/Shutterstock

Uživanje

Za pitje zelenega čaja si vzemimo čas. Ko se enkrat navadimo na njegove prefinjene okuse, znamo poleg zdravilnih učinkov ceniti tudi učinke na naše razpoloženje. Pitje zelenega čaja nam lahko pomeni tudi simboličen umik iz norega vrvenja sveta v meditativno notranjo tišino.