Morda niste vedeli, a jurčki so hrana z največ selena. Vsebujejo ga kar 150 mikrogramov na 100 gramov, kar je trikrat več kot denimo sardine ali koleraba. In zakaj je to droba novica? Selen učinkovito razstruplja telo (predvsem je učinkovit proti težkim kovinam), hkrati pa zmanjšuje možnost za razvoj alergij na kemične strupe. Aktivira namreč imunski sistem, ki je tako uspešnejši ne samo v boju proti težkim kovinam in strupom, ampak tudi proti nalezljivim boleznim.  

Ni naključje, da jurčke cenijo po vsem svetu. Foto: j.chizhe/Shutterstock

Preventiva pred krvnimi strdki  

Kadar je veliko selena potrebnega za razstrupljanje telesa, npr. v onesnaženem okolju ali zaradi uživanja kemično obremenjene hrane, ga manjka za vgradnjo v ogrodje srčne mišice. Tam je nujno potreben kot gradnik, zato je hrana, bogata z njim, npr. jurčki, izjemno pomembna za vse, ki imajo težave zaradi srčno-žilnih bolezni, saj se tudi možnost srčnega infarkta občutno zmanjša. Takrat se namreč kri veliko počasneje strjuje, in še to le, kadar se mora zaradi celjenja poškodb na koži. Po ugotovitvah raziskovalcev visoka raven selena v krvi neposredno preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

Če zavestno sami ne poskrbimo za to, da uživamo hrano bogato s selenom, ga našemu telesu zagotovo primanjkuje. Minimalne dnevne potrebe po njem znašajo namreč kar 0,1 mg. Zahodnjakom ga navadno primanjkuje tudi zaradi pretežno mesne prehrane, iz katere ga telo zelo težko izkoristi. 

Če imate sveže jurčke, ne potrebujete veliko drugih sestavin za okusen obrok. Ne pretiravajte z drugimi začimbami, ampak dovolite gobam, da zasijejo. Foto: pbd Studio/Shutterstock

Vir pomembnih vitaminov 

A selen ni edina dobra sestavina jurčkov, ta okusna vrsta gob vsebuje tudi veliko niacina (vitamin B3), ki prav tako varuje pred srčnim infarktom pa tudi pomirja. 

Pa še en plus jurčkov: v njih boste našli tudi vitamin D, za katerega vemo, da krepi kosti in zobe in odpornost, zavira vnetja, zlasti pozitivno se je izkazal v boju proti novemu koronavirusu, zvišuje pa tudi koncentracijo, tako da bodo jurčki dobrodošli na jedilniku šolarjev. 

Kako jih prepoznamo 

Jurčke ali jesenske gobane (Boletus Edulis) spoznamo po vedno vlažnem, lepljivem klobučku, ki ima redko povsem gladko površino. Klobuk je rjavkastih odtenkov, včasih tudi precej temno rjav, proti robu pa svetlejši. Meso jurčkov je belo in prijetno diši, pod kožico klobuka pa je rahlo obarvano. Jurčki rastejo v gozdovih listavcev in iglavcev, sezona zanje pa je na višku jeseni. 

Bodite previdni pri nabiranju in izberite le tiste gobe, ki jih poznate. Ostale pustite v gozdu. Foto: Krasula/Shutterstock

Ne hranite jih predolgo 

Jurčki so najokusnejši in najbolj zdravilni, če jih pripravimo v 24 urah po nabiranju, zato bodimo pozorni pri nakupu, če jih ne nabiramo sami. Pri izbiri pazite, da so sveže nabrani, kar se vidi po tem, da robovi niso zasušeni. Tudi če so jih nabiralci nekaj dni hranili v hladilniku, so robovi vsaj potemneli, če že ne zasušeni. 

Jurčke lahko posušite tudi sami in v njih uživate izven sezone. Foto: Alena_Kos/Shutterstock

Nevarna strupena plesen 

Pozorni bodite tudi na zdravje gobe, jurčke namreč lahko napade tudi strupena plesen, zaradi katere tudi užitna goba postane strupena za človeka. Plesen je videti sprva kot bela packa, kasneje pa prekrije celo gobo, da postane bela ali celo zlato rumena. Takšnih jurčkov ne nabirajte in ne uživajte. 

Za vse okuse

Jurčki se uporabljajo predvsem za priloge in omake ter kot sestavina mešanih solat. Požlahtnijo tudi vse zelenjavne plošče in predjedi. Lahko jih sami sušimo ali vlagamo, vendar pazimo, da uporabimo samo zdrave in res dobro očiščene. Posušeni so primerni zlasti za pripravo juh, enolončnic, omak in rižot.