Čas za gobe: Sirovke na žaru

Prišel je čas, ko gozd obdaruje s svojimi plodovi. Kombinacija deževnih in sončnih dni s še vedno primerno temperaturo je idealna za gobe, tako da zadnje tedne dobesedno rastejo kot gobe po dežju. Če poznate samo jurčke in marele, je skrajni čas, da razširite svoje znanje tudi na sirovke. Te rastejo v velikih količinah, so izredno okusne, ko jih enkrat spoznaš, pa jih je skoraj nemogoče zamenjati s strupenimi. V današnji prilogi Ona preberite več o nabiranju te vrste gob, tukaj pa vam ponujamo še slasten in preprost recept za uspešno bero.

Sestavine za 4 osebe

  • 16-20 mlajših sirovk – lahko so tudi kukmaki (šampinjoni), užitne golobice ali dežnikarice (marele)
  • 2 stroka drobno sesekljanega česna
  • 150 g kajmaka
  • peteršilj
  • drobnjak
  • timijan
  • sol

Priprava

  1. 1Gobam odrežemo bete in jih dobro očistimo, kar je dobro storiti že v gozdu, da se zemlja in listje med transportom ne primejo na gobe.
  2. 2Na žar (ali ponev z nekaj kapljicami olja) položimo gobe s trosovnico navzdol in pečemo 3-4 minute.
  3. 3Gobe obrnemo, solimo in se pripravimo na akcijo, saj je treba v naslednjih 3-4 minutah recept dokončati.
  4. 4Polovico gob potresemo s ščepcem česna (bodimo pazljivi s količino, saj ga je lahko hitro preveč) in peteršiljem, drugo polovico pa z drobnjakom in timijanom.
  5. 5Tik preden jih vzamemo z žara, na vsak klobuk dodamo še za češnjo veliko kepico kajmaka.
  6. 6Namig: Od koraka številka 3 naprej lahko domišljiji pustimo prosto pot in v hladilniku poiščemo kaj, s čimer lahko napolnimo sirovke: šunko, pršut ali morda tanko rezino pečenke, ki je ostala. Prav pridejo tudi mehkejši siri, pustolovci pa lahko poskusijo s fileji slanih inčunov in nekaj kaprami (pri tem gob prej ne solimo).
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE