Italijanska kuhinja

Rižota z mešanimi gobami

»Pravijo, da je rižota, ki je narejena samo iz jurčkov, za okušalne brbončice vrhunec užitka, ki ga preseže samo tista, ki jo naredimo s tartufi. Toda s tem se lahko meri tudi navdušenje gobarja, ki se vrne iz gozda in hribov s polno košaro različnih vrst gob različnih barv, strukture in okusa,« pravi eden od dveh požrešnih Italijanov, Antonio Carluccio.

Sestavine Za 4 osebe

  • 1,5 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 400 g mešanih gob, kot so sveži ali suhi jurčki, lisičke, črna trobenta, brezov goban
  • majhna čebula, drobno sesekljana
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 100 g masla
  • 350 g riža carnaroli za rižoto
  • sol in sveže zmlet črni poper
  • 60 g drobno nastrganega parmezana

Priprava

  1. 1Jušno osnovo prelijte v kozico, kjer naj počasi vre pri nizki temperaturi.
  2. 2Narahlo očistite jurčke in druge gobe, za kar uporabite oster nož in ščetko (če se da, jih ne umivajte).
  3. 3Če uporabljate suhe jurčke, jih za 15 minut namočite v skledico vode.
  4. 4Sveže gobe narežite in prihranite nekaj lepih rezin za okras.
  5. 5Čebulo popražite na oljčnem olju in polovici masla.
  6. 6Ko začne rumeneti, dodajte narezane gobe in še nekaj minut pražite pri zmerni temperaturi.
  7. 7Če uporabljate suhe jurčke, jih narežite na koščke in dodajte k svežim gobam.
  8. 8Vodo, v kateri so bili namočeni, prihranite, da jo boste pozneje z jušno osnovo dodali rižoti.
  9. 9Dodajte riž in ga kako minuto mešajte, da bodo vsa zrna prevlečena z maščobo.
  10. 10Začnite dodajati vročo jušno osnovo, zajemalko za zajemalko.
  11. 11Preden dodate naslednjo, počakajte, da riž vsrka prejšnjo.
  12. 12Če jo imate, prilijte vodo, v kateri so bile namočene gobe.
  13. 13Ko je riž kuhan al dente, ga odstavite, začinite in vmešajte preostalo maslo ter parmezan.
  14. 14Rižoto postrezite vročo, vsako porcijo okrasite z rezino ali dvema surovih gob.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE