Gobe

Marinirani jurčki

Vloženi jurčki so kot naročeni tudi za kulinarično darilo. Teknejo kot predjed, popestrijo solate in odlično teknejo s popečeno čabato ali česnovim kruhom. Recept lahko prilagajamo sezoni gob in svojemu okusu ter vložimo druge vrste gob, na primer kostanjevke, lisičke, male štorovke ali bukove ostrigarje.

Sestavine Za 10 kozarcev za vlaganje (po 300 ml)

  • 2 kg majhnih, čvrstih jurčkov
  • 8 strokov česna
  • 3 vejice rožmarina
  • 4 vejice timijana
  • ½ šopka peteršilja
  • 400 ml belega vinskega kisa
  • 600 ml suhega belega vina
  • 150 g gozdnega medu
  • 4 žličke soli
  • pribl. 20 zrn črnega popra
  • pribl. ½ l olivnega olja za dolivanje

Priprava

  1. 1Jurčke očistimo in obrišemo s papirnato brisačo. Česnov strok olupimo. Zelišča operemo in otresemo do suhega.
  2. 2V velikem loncu zavremo ½ l vode s kisom, vinom, medom, soljo, drobnjakom in poprovimi zrni. Gobe dodamo zeliščem in vse skupaj pustimo vreti na močnem ognju približno 8 minut.
  3. 3Jurčke s penovko poberemo iz prevretka, jih odcedimo na papirnati brisači in pustimo ohlajati 1 uro.
  4. 4Z gobami napolnimo sterilizirane kozarce, po želji dodamo zelišča in česen iz prevretka. V kozarec dolijemo toliko olivnega olja, da so gobe povsem pokrite.
  5. 5S kozarci nato rahlo udarimo po mizi, da lahko uidejo morebitni zračni mehurčki.
  6. 6Kozarce dobro zapremo in marinirane jurčke pustimo počivati 2–3 dni, preden jih zaužijemo.
  7. 7Če kozarce shranimo na hladnem, temnem mestu, imajo marinirani jurčki rok trajanja približno 4 mesece.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE