Ne sodite in se osredotočite nase

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Romantična zveza med starejšim uspešnim moškim in mlado žensko velja v naši družbi za precej velik stereotip. Pravim stereotip, ker gre za posploševanje večinoma nepreverjenih in površnih sodb o osebah. Ljudje še posebej radi obsojamo pare, denimo ko je med partnerjema velika starostna razlika ali ko je eden izmed partnerjev privlačnejši od drugega itn. A kar zagotovo drži, je, da prav nihče, razen oseb, ki sta v zvezi drug z drugim, ne more vedeti, kaj se dogaja med njima.

V svojem pismu ste izrazili dvom, da je vaša kolegica v svojega partnerja zaljubljena, a edini razlog, ki ste ga navedli za to, je, da je on starejši in uspešen. Bi enako mislil, tudi če ne bi imel dobre službe in denarja? Bi se tudi takrat spraševali, zakaj je v zvezi s starejšim moškim? Ali pa bi se nemara čudili, da je izbrala nekoga, ki ni premožen? Kar vam hočem povedati, je, da ste žrtev stereotipnih predstav, ki ne koristijo niti vam, niti vaši kolegici.

Pomislite za trenutek, da sta se ta dva resnično zaljubila in drug z drugim našla srečo. Morda njo privlači ravno njegova uspešnost, njega pa to, da jo spodbuja in motivira. Morda se prav zaradi takšne dinamike oba počutita spoštovano in ljubljeno, nekaj, po čemer hrepenimo vsi. Kakšno pravico imate torej vi in drugi, da sodijo o tem, kakšna bi morala biti ljubezen med njima?

Enako velja za starostne razlike. Nekomu se morda zdi nepredstavljivo, da bi bil z osebo, ki je mlajša ali starejša od njega, a ko se med dvema odraslima osebama zgodi ljubezen, je starost lahko le številka. Če se ujameta in sta drug do drugega ljubeča in spoštljiva, ni razloga, da bi se morala obremenjevati z letnico rojstva.

Kar se tiče poslovanja vašega podjetja, pa vam žal nihče ne more ponuditi odgovora, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Pravite, da je veliko in uspešno, zato menim, da njuna zveza ne bo bistveno vplivala na poslovanje. V manjših in družinskih podjetjih so profesionalno/zasebni odnosi druga zgodba, saj lahko vsaka najmanjša sprememba v dinamiki vpliva na potek dela, a v stabilnem velik podjetju mislim, da je strah odveč. Morda se bodo vaši sodelavki zaradi odnosa z nadrejenim hitreje odprla kakšna vrata napredovanja, morda pa bo prav zaradi tega imela več težav z vodstvom in sodelavci in se bo morala toliko bolj dokazovati. To bo pokazal čas.

Zagotovo ni prvič pa tudi ne zadnjič, da ste se srečali s situacijo, ki je ne razumete, a to še ne pomeni, da jo morate takoj obsoditi. Bodite odprtega srca in sprejmite drugačnost. Kar sejemo, to žanjemo ali kot se vedemo do drugih, se tudi oni do nas. Zato vam svetujem, da se osredotočite na svoje delo in svoje življenje, saj lahko vsak izmed nas vpliva le nase.