Nasmeh kot elegantna pot do cilja

Draga ga. bralka.

Učenje vseh, ki se rodimo v neko družbo ali skupnost, poteka po različnih poteh. Vsak od nas je obkrožen z ljudmi, ki nam kažejo, kako se vrednote in usmeritve odražajo v tekmi za družbene in socialne dobrine. Nenazadnje ni zanemarljivo, s kom se poročimo in s kakšnimi vrednotami poistovetimo. Če so nas vzgajali pošteni in delovni starši ali pa bolj manipulativni in pretkani, ta odtis odraža neizbrisljive posledice. Tako deklice po vzorcu mater izberejo moškega, ki jih bo lahko vzdrževal, ali pa delujejo same in so neodvisne od pomoči. Seveda nas posameznike ovirajo in omejujejo kulture, saj vsem niso dodeljene enake pravice in svoboščine glede na spol ali pa izvor.

Sami ste opisali, da živite pravično in skromno življenje, da veliko delate in da nimate časa za »igrice in manipulacije«. Kar pa ne pomeni, da zunaj vaših izbranih in udejanjanih vrednot ne živijo ljudje, ki brez strupa ne morejo živeti ter takšni, ki jim je prevara vir navdiha, intriga pa način bivanja. Tako je žar nekaterih možen le ob zatemnitvi src drugih. In svet je pester in pisan ravno zaradi vseh nians, ki jih lahko opazimo. Seveda nam ni treba živeti z ljudmi, ki ne delijo podobnih vrednot, večkrat pa v poslovnem svetu naletimo ravno na takšne. In se pred nas postavijo kot ovira ali pa priložnost, da se iz ponujene lekcije ali zatemnitve nečesa naučimo.

Sodelavka vas uči, da je do cilja več poti. Lahko se jezimo nad vsakomer, ki potuje poleg nas; ker je previsok ali nizko rasel, preširok … Ali pa se osredotočimo na kvaliteto poti in cilja. Seveda je veliko več občudovanja za ljudi, ki se odločijo za pogum in tvegajo, kot za one, ki si z nasmeškom odprejo vrata. Kapital, ki ga človek poseduje, ni le tisti, ki se meri z višino trr ali udobnimi potmi. Tisto, kar nas krasi, je naš značaj. So naše izbire. Je pokončna drža. Je prezenca, s katero brez besed poveste vse. Tistim, ki to znajo ugledati.

 Mislim, da vam ni treba skrbeti, delujte po svoji poti naprej, kvalitetno in dobro. Sodelavka pa se bo, če je resnično tako spletkarska, sama ujela v lastne mreže. Srečno!